Prototipurile cu numerele trei și patru ale avionului sud-coreean KF-21 Boramae au efectuat cu succes primele zboruri pe timpul nopții, a informat agenția de achiziții din domeniul apărării a Coreei de Sud.

KF-21 Boramae (cunoscut înainte ca programul KF-X) este un avion sud-coreean de luptă dezvoltat în vederea producerii locale a unui avion multirol destinat forțelor aeriene proprii și ale Indoneziei.

Avionul Boramae este mai greu de detectat decât cele care aparțin generației a patra, însă nu dispune de cale interne pentru armament precum cele din generația a cincea. Însă, acestea ar putea fi introduse într-o dezvoltare ulterioară.

Programul în valoare de 6.8 miliarde de dolari este coordonat de către guvernul Coreei de Sud, care deține 60%. Indonezia a investit 20%, iar alte douăzeci de procente sunt deținute de către parteneri privați, inclusiv de fabricantul Korea Aerospace Industries (KAI).

KAI KF-X este al doilea program de avion de luptă dezvoltat de către Coreea de Sud, după FA-50.

Primul prototip a fost dezvăluit într-o ceremonie la aeroportul Sacheon în luna Aprilie a anului 2021, iar primul zbor de test a fost efectuat în ziua de 19 Iulie a anului 2022.

Producția de serie este planificată să înceapă în anul 2026.

Conform planificării, cel puțin patruzeci de Boramae vor fi livrate până în 2028, aceste fiind destinate înlocuirii bătrânelor avioane F-4 și F-5 în Forțele Aeriene Sud Coreene, iar până în anul 2032 vor fi livrate 120 de astfel de avioane.

În Indonezia avionul va fi denumit F-33.

Iulian Iamandi