Un avion Suhoi Su-30SM cu numărul de serie 1 a fost fotografiat în zbor aproape de Omsk.

Suhoi Su-30SM2

Suhoi Su-30SM2

Foarte probabil, această aeronavă este primul avion Suhoi Su-30SM modernizat cu un radar nou și cu motoare noi.

La fel de foarte probabil, noua versiune va fi botezată Su-30SM2.

Foarte probabilul SM2 va dispune nu doar de un radar nou și de motoare noi.

Ce ar putea include lista de modernizări a lăudatei versiuni poreclite Super Suhoi Su-30SM2 sau Super Flanker?

Păi… Capabilități de luptă îmbunătățite, componente și echipamente de pe Su-35. Clar, rușii vor obține astfel o mentenanță simplificată pentru cele două avioane.

SM2 va fi echipat cu motoare Saturn AL-41F-1S, care propulsează și avioanele Su-35. Noua versiune de Su-30 va beneficia astfel de o putere de propulsie cu 16 procente mai mare în regim de postcombustie completă.

Mentenanța noilor motoare va fi mai ieftină și intervalul dintre reparațiile capitale va fi dublat ajungând la patru mii de ore. De asemenea, consumul de combustibil este mai redus la AL-41F-1S.

Modernizările la nivelul electronicii de bord și a softwareului vor permite utilizarea unor rachete și bombe noi, dintre cele proiectate pentru utilizarea de către avioanele Suhoi Su-35 și Su-57.

Radarul, desigur, va fi Irbis-E, un puternic radar PESA, utilizat pe Su-35. Irbis-E va permite noii variante de Su-30 să detecteze ținte aeriene și aflate pe sol de la o distanță mai mare. Radarul de pe Su-35 va da mai multe șanse în confruntarea cu avioane cu caracteristici stealth și înarmarea cu ultimele tipuri de rachete cu rază mare de acțiune.

Foarte probabil, Su-30SM2 va fi dotat cu sisteme integrate pe Su-57, cum ar fi cele de comunicații multi-canale, de schimb de informații cu alte avioane, de navigație și identificare.

Și foarte probabil, SM2 va putea controla drone.

Iulian Iamandi