IAR-93, sau “cadavre” cum a fost numita in original fotografia

“MASACRUL DE LA CRAIOVA

Afară era frig.

Plafonul jos, zdrenţuit şi cenuşiu, cernea o lumină murdară peste întinderea aerodromului, iar vântul nelipsit şuiera ameninţător a zăpadă. Mirosea a frig, iar ghearele lui reci ca moartea îţi amorţeau membrele şi porţiunile de piele expuse acţiunii lui.

Şi a moarte mirosea totul în jur…

Aerodromul militar ce odată, demult, era plin de glasurile motoarelor turboreactoare, turate a avântare spre cerul limpede al Olteniei, acum era transformat în abator, un câmp al unei  bătălii inegale ce era acoperit de trupurile mutilate ale celor învinşi, ale celor ce n-au avut nicio şansă, de resturile sfâşiate din trupurile metalice ale celor ce, cu ceva vreme în urmă, fuseseră falnice păsări de foc, întreţinute şi păstrate ca pe lumina ochilor şi iubite ca pe fiinţele dragi de-acasă de către oameni ce-şi puneau în fiecare zi viaţa în membrele lor mecanice, şi care le ştiau cu adevărat valoarea. Acum, aici, în ziua asta rece şi tristă, existenţa lor ajunsese la capăt, iar stăpânii lor îi părăsiseră în mâinile unor oameni ce nu cunoşteau mila şi nu-i durea sufletul…”

“Chin” – IAR-93

Daca ar fi fost o vietate, am fi lacrimat de mila-i. Dar, oare avioanele nu au si ele viata lor?

“Greu de suportat”

Chiar nu se putea face ceva? Chiar nu putea fi luat cate unul de catre o primarie si expus intr-un parc, intr-o intersectie, in curtea unui muzeu, sau prin vreun parc?

Suntem vinovati cu totii. Cati fac ceva practic, dincolo de regrete?

M-am suparat si pe mine si pe ai nostri, desi… poate la anul, de Ziua Eroilor Neamului sau poate la anul urmator… vom salva si noi un veteran al norilor si pistelor.

Pana atunci insa, va invit sa cititi materialul din care am extras fragmentul de la inceput. Prietenul nostru Poetu’ ne-a rupt inca o data inimile, de data asta scriind despre abatorul de IAR-uri.

Articolul complet poate fi accesat pe blogul Povesti de aerodrom.

– Resboiu –

Navighează în portal:

Resboiu Master; Armata Română; Forţe Speciale; Space; Revista Resboiu; Forumul Resboiu;