Un interceptor SM-3 paraseste lansatorul instalat pe USS Lake Erie (CG 70), 20 februarie 2008 (Foto - Robert M. Cieri, via www. navsource.org)

Un interceptor SM-3 paraseste lansatorul instalat pe USS Lake Erie (CG 70), 20 februarie 2008 (Foto – Robert M. Cieri, via www. navsource.org)

Nr. 77

16 martie 2013

Comunicat comun MAE – MApN

privind derularea fără întârzieri şi în parametrii conveniţi cu SUA a proiectului antirachetă din România

MAE şi MApN informează asupra faptului că, în urma contactelor avute în cursul zilei de ieri cu partea americană, prealabile anunţului secretarului apărării american privind noi măsuri de apărare a teritoriului SUA împotriva atacurilor potenţiale cu rachete balistice, au rezultat cu claritate următoarele:

Proiectul sistemului de apărare antirachetă al SUA care va fi instalat în România în faza a 2-a a Abordării Adaptive în Etape privind Apărarea Antirachetă din Europa (EPAA) la Baza Deveselu nu este în niciun fel afectat.

Acesta se va derula în continuare în calendarul convenit cu partea americană, urmând a deveni operaţional la orizontul anului 2015, aşa cum a fost stabilit iniţial.

Tipul de interceptor care urma să fie introdus în uz în cursul fazei a 4-a (la care partea americană se referea în anunţul secretarului apărării – Standard Missile 3 IIB) nu a fost, încă de la începutul proiectului, planificat a fi instalat la Deveselu, unde va fi amplasat tipul de interceptor Standard Missile 3 IB.

În concluzie, MAE şi MApN subliniază că proiectul sistemului de apărare antirachetă care se desfăşoară în România (şi care reprezintă faza a 2-a a EPAA) va fi operaţionalizat fără întârzieri, conform calendarului convenit cu partea americană, existând finanţarea necesară a SUA pentru acesta, iar decizia anunţată ieri de secretarul apărării nu are niciun efect negativ asupra acestui proces.

 

Biroul de presă