Proiect 22800

Proiect 22800

Şantierul Naval Pella din Sankt Petersburg a început construirea a două corvete purtătoare de rachete ghidate din noua clasă Proiect 22800.

Conform declaraţiilor purtătorului de cuvânt al şantierului naval, corveta Uragan va fi preluată de Marina Rusiei în luna Decembrie a anului 2017, iar corveta Typhoon în 2018.

“It is a drastically new ship to the Defense Ministry. It is just called small, but it is armed well enough, in fact. The Navy is awaiting for it.” –  A declarat Yuri Borisov, adjunctul ministrului Apărării.

Şantierul Naval Pella a primit o comandă care însumează şapte nave din clasa Proiect 22800, iar în 2016 va participa la o competiţie pentru construirea mai multor corvete de acest tip.

“The family is to be big. Much depend on how the early ships will perform.” – A declarat Viktor Bursuk, adjunct al Marinei Rusiei.

Din informaţiile apărute până acum, corveta Proiect 22800 va fi construită în peste o duzină de nave.

Corvetele clasei Proiect 22800 au un deplasament de circa 800 de tone şi pot atinge o viteză maximă de 30 de noduri, putând opera la 3000 de mile marine distanţă de bază.

Proiect 22800 posedă ca armament principal sistemul de rachete Kalibr, cu opt lansatoare verticale, un tun de 76 mm automat şi două tunuri antiaeriene de 30 mm. Corvetele acestei clase vor fi dotate şi cu un sistem antiaerian mixt format din tunuri şi rachete.

Viktor Chirkov, comandantul Marinei Rusiei, a declarat în vară că se doreşte dotarea cu 18 corvete Proiect 22800.

Sursa: Navy Recognition

Că vor fi 12 sau 18… sigur şi Flota Rusă a Mării Negre va dispune de câteva corvete din noua clasa, care foarte probabil vor înlocui bătrânele Tarantul.

Mai mult decât atât, vor avea şi succes la export. Sunt destule ţări care în loc de Gowind şi-ar comanda corvete de 800 de tone, mai ieftine, chiar înlocuitoare de Tarantul, înarmate cu rachete Kalibr… Că tot sunt acum pe val rachetele astea.

 

Iulian Iamandi