TBT 8x8

Testarea la explozie a prototipul transportorului blindat pentru trupe 8×8

Stirile referitoare la programul TBT de realizare in Romania a unui transportor blindat 8×8, printr-o colaborare intre Rheinmetall si Uzina Mecanica Moreni, sunt contradictorii si deloc linistitoare.

Pe de-o parte stirile care vin pe  cale oficiala, spun ca acest program merge inainte, urmand ca pana in 2019 sa inceapa productia de serie sau cel putin livrarea catre MApN a unui demonstrator, pe de alta parte, declaratiile care vin dinspre uzina indica un blocaj cu care se confrunta acest program.

Si avand in vedere valul de programe de dotare a armatei, care au fost anulate de la inceputul anului 2017 (anularea licitatiei pentru achizitia a 6 sisteme de drone tactice, anularea achizitiei corvetelor din clasa Sigma 10514), o anulare a programului TBT nu ar face decat sa urmeze actuala politica vis-a-vis de armata.

Conform liderului sindical al uzinei Automecanica Moreni, in luna ianuarie 2017 trebuia emisa o Hotarare de Guvern prin care sa apara actul constitutiv al societatii mixte romano-germane care sa realizeze noul TBT, lucru care nu s-a intamplat pana in prezent.

Se bate pasul pe loc. De cel puţin două luni de zile trebuia să fie dată Hotărârea de Guvern prin care să apară actul constitutiv al societăţii mixte. Este deja un proiect ratat, iar Armata Română pregăteşte deja achiziţia de transportoare blindate 8×8 din altă parte.

Tot conform acestuia, Ministerul Apararii intentioneaza sa achizitioneze intre 60 si 90 de transportoare Piranha IIIC, care sa se adauge celorlalte 31 de transportoare de acest tip pe care armata le are in dotare (plus cele 12 vehicule derivate realizate pe platforma Piranha IIIC pe care le-a achizitionat la inceputul lui 2017).

Vehicule care sa fie livrate etapizat pana in anul 2021 si sa serveasca la realizarea unei brigazi integrate.

Dincolo de controversele pro sau contra achizitiei Piranha IIIC sau a declaratiilor care pot sa fie mai mult sau mai putin hazardate, de o parte sau de alta.

O abandonare sau tergiversare a realizarii programului TBT in colaborare cu un mare producator mondial, nu poate sa fie o veste imbucuratoare.

Dotarea a inca doua batalioane cu blindate Piranha (un vehicul de referinta pana la urma), nu poate sa fie decat benefica, avand in vedere parcul arhaic de TAB-uri de care dispune armata.

Si cel mai ingrijorator lucru, in anii urmatori bugetul de stat risca sa fie lipsit de resursele necesare sustinerii cheltuielilor cu bunuri si servicii respectiv investitii, ca urmare a masurilor cu caracter populist care ar putea sa fie luate, lucru care ar induce dezechilibre majore in buget si economie.

Impactul acestor masuri asupra bugetului militar poate sa fie devastator, ducand la o situatie similara cu cea din perioada 2009-2012, atunci cand 80% din bugetul armatei era reprezentat de cheltuielile cu personalul, ritmul de dotare al armatei a atins un minim istoric si 60% din tehnica de lupta de care dispunea armata era nefunctionala.

Scenariu in care orice program (nu neaparat major), de dotare, devine o discutie neserioasa.

sursa: economica.net

– David Victor –