Ministerul Apărării Naționale salută notificarea Congresului SUA transmisă vineri, 13 septembrie, cu privire la vânzarea către România a 32 de avioane F-35, în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol de generația a V-a, F-35” – faza I, prin programul de asistență de securitate Foreign Military Sales (FMS).
Faza I a programului de înzestrare presupune achiziția a 32 de avioane F-35, precum și motoare, suportul logistic inițial, serviciile de instruire, simulatoare de zbor şi muniții aer-aer şi sol-sol, pentru o valoare estimată de 6,5 miliarde USD, în concordanță cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României. Programul de achiziție include, de asemenea, și un pachet de cooperare industrială.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a transmis că tehnica militară de ultimă generație achiziționată prin colaborarea cu Statele Unite, în ultimii ani, au schimbat profilul Armatei României la nivelul capacității de acțiune și al interoperabilității cu armatele aliate.
„Sistemele de rachete Patriot și HIMARS, transportoarele blindate Piranha V, aeronavele multirol F-16, bateriile de coastă NSM, și, de acum și aeronavele de generația a V-a, F-35 asigură țării noastre o poziție întărită din punct de vedere strategic în regiune, unde acționăm ca pilon de stabilitate al NATO și ne asigură ancore puternice de interoperabilitate cu aliații noștri”, a declarat ministrul Tîlvăr.
Ministrul apărării naționale a subliniat, de asemenea, importanța parteneriatului strategic româno-american în contextul de securitate regional.
„În ecuația securității naționale a României, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite reprezintă un pilon important. Solidaritatea Americii cu România, dovedită prin prezența substanțială cu trupe pe teritoriul țării noastre, contribuie în mod esențial la consolidarea apărării flancului estic aliat în regiunea Mării Negre și descurajarea agresiunilor”, a arătat Angel Tîlvăr.
* * *
Avionul F-35 dispune de performanțe tehnologice foarte avansate, în principal caracteristica STEALTH (care asigură o semnătură radar redusă), integrarea senzorilor de ultimă generație, a sistemelor avansate de comunicații și prelucrare a informațiilor, fiind prima platformă aeriană de generația a V-a aflată în producție și disponibilă pentru achiziție, care se preconizează a deveni avionul de generația a V-a standard la nivelul NATO.
Reamintim că, în anul 2012, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”, care a prevăzut realizarea graduală a capabilităţii operaţionale aeriene, reprezentată de trei escadrile de luptă dotate cu câte 16 avioane multirol fiecare, de preferat de generaţia a V-a F-35, cu o perioadă de tranziţie asigurată cu avioane F-16 în serviciu, transferate din excedentul altor state, etapă care se va finaliza în scurt timp, cu cele 32 de aeronave F-16 achiziționate din Norvegia.
Îndeplinirea misiunilor Forțelor Aeriene cu avioane F-16 este o soluţie pe termen mediu, care asigură performanţe operaţionale limitate, având în vedere continua dezvoltare a platformelor aeriene către avioane de generaţia a V-a și viitoare. Avioanele de luptă multirol de generația a V-a F-35 vor deţine capabilităţile necesare conectării în cadrul sistemului integrat de apărare aeriană al NATO (NATINAMDS – NATO Integrated Air and Missile Defense System) și vor fi apte să execute misiuni în cadrul operaţiilor întrunite, multinaţionale, în toate domeniile, pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi aliat.
NOTĂ
Valoarea notificată Congresului SUA de către Departamentul de Stat aferentă unui program specific procesului Foreign Military Sales Congres este determinată de către Guvernul SUA în baza procedurilor interne și poate depăși valoarea efectivă a achiziției, stabilită prin acordul de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA).
În cazul programului de achiziție a aeronavelor F-35 de către România a fost notificat Congresul SUA cu o valoare inițială mai mare, de aproximativ 7,2 miliarde de dolari. După aprobarea de către Congres, guvernele României și Statelor Unite vor semna contractul de tip LOA, achiziția de către partea română urmând a se realiza la valoarea estimată și aprobată de Parlamentul României, de 6,5 miliarde dolari.
Biroul de Presă
In mai 2010 am mai primit o aprobare ptr 24 F16 C/D refurbishate la 1,3 miliarde💰(+24 novex blk52 mai târliu). In august i au anunțat pe americani că nu au bani sa le plătească. Acum vor sa ia 32 F35 ptr +7 melearde💰. Deși deficitul pe anul asta va fi imens. Prognoza roz zice 6,5%din pib. Ăia neagră 7,2. Iar mUE cere 3 !! Iar de la anul impactul măririi pensiilor va fi de 1,6% din pib. Care pib va avea anul ăsta o creștere mică,mică, mică. Nu știu de ce dar nu cred că vor avea 💰💰💰 necesari. Bașca vor trebui să explice de ce avem nevoie de ele când avem 48 F-16. Unei populații care în procent de 99,999% habar nu are care e diferența între ele !!
Nu inteleg de ce doar 33 de motoare. Macar de-ar fi luat 35. ~10% rezerva, sa ai cu ce zbura pana se verifica/repara
ce rost are?? daca la americani(raport GAO) rata de disponibilitate anul trecut a fost de 51%,cu fabrica in curtea lor, crezi ca pe noi ne ar ajuta doua motoare in plus?? nu mai zic de rata de “‘gata ptr orice misiune” de 30% ptr F-35 A si doar 14,9% ptr F-35 B !! realizezi ce dezastru o sa fie la polaci,la cehi, sau la noi??
Pai cum ce rost are? Dupa tine am putea pur si simplu cumpara doar 16 motoare, ca oricum au disponibilitate de 51% 😀
Sau poate ca n-ai inteles ca F35 e un proiect multinational, in care sunt o gramada de furnizori…
In orice caz, cifra aia de 51% e cu dus si intors “The Air Force did not provide an MC rate for its F-35As. However, the Government Accountability Office reported in April that the Air Force’s F-35A mission capable rate as 51.9 percent in fiscal 2023, down from 56 in 2022.” https://www.airandspaceforces.com/air-force-mission-capable-rates-2023/
si privita in mare e doar cu un punct procentual mai mica decat la F22.
Ca sa revenim la subiect, interesant cat de ingrijorat este de noi, polaci si cehi, dar nu de norvegieni, danezi, olandezi, nemti, italieni, englezi, elvetieni sau finlandezi?
Cum ar fi cum nu ar fi, rezulta 16 avioane per baza, deci 8 celule. asta inseamna ca si in cele mai grele situatii, tot gasesti o celula pentru patrulare…
Îmi place că ești optimist. Maxim de optimist. Să vedem de unde vor lua banii. Anul trecut a fost circa și ceva. Anul asta +7%deficit( cel mai mare după anul pandemiei) creșterea economică un pic peste 2%. De la anul impactul creșterii pensiilor 1,6% din pib iar dobânda la datorie ceva mai mult de 0,5% din pib. Deci orice creștere sub 2% nu e !! Nasol!
Am inteles – problema ta e ca Romania cumpara F35
Sa fiu sincer, desi este nevoie de dotarea cu avioane de generatie mai noua, eu sunt sceptic ca programul asta va fi dus pana la capat intr-un orizont de timp rezonabil(prin asta inteleg urmatorii 10 ani). Teama cea mai mare este ca, odata incheiat razboiul din Ucraina, se va intra din nou in “lancezeala” tipica romaneasca si nu se va mai face nimic.Experienta cu saga corvetelor ne arata ca proiectele mari sunt dincolo de posibilitatile clasei politice romanesti actuale.