Panhard PVP la Expomil 2013

Panhard PVP la Expomil 2013

Odată cu recenta actualizare a site-ului Departamentului pentru Armamente din MApN, a fost actualizată și lista publică a programelor pe care DpA le derulează în prezent odată cu unele informații noi despre acestea.

Programele DpA sunt grupate în programe prioritare în număr de 3 și programe aflate în desfășurare în număr de 8.

Programele prioritare sunt considerate:

– Transportorul Blindat pentru Trupe 8×8, binecunoscut de altfel, dezvoltat de către CN ROMARM SA – UA MORENI.

– Arma de Asalt cal 5,56 mm cu muniție aferentă, un produs al industriei autohtone de armament, integratorul find CN ROMARM SA/SC CUGIR SA iar furnizorul de muniție SC UZINA MECANICĂ SADU SA, în anul 2013 a avut loc sau va avea loc testarea prototipului industrial precum și omologarea prototipului industrial.

– Sistemul de avion fara pilot, mini-UAV, Boreal 5, dezvoltat de către ACTTM al cărui rol va fi supravegherea, colectarea, cercetarea și transmiterea informațiilor în timp real referitoare la câmpul tactic apropiat de până la 10 Km, în anul 2008 MApN a anulat procedura de achiziție pentru 2 sisteme mini-UAV.

Programele aflate în derulare sunt:

– Avionul de transport scurt/mediu curier C-27J Spartan, program pentru care până în prezent au fost livrate 5 din cele 7 avioane C-27J, un simulator de zbor, cursuri de instruire și sprijinul logistic aferent.

– Elicopter IAR-330 navalizat ambarcat la bordul fregatelor Tip22-modernizare faza 2B, care include sistemul de identificare automată a navelor AIS, sistemul de geamanduri hidro-acustice(GRHA), pentru detecția submarinelor integrat cu consola tactică multifuncțională, instalația de lansare a torpilelor ușoare, rezervoare suplimentare de combustibil largabile.

– Sistem de rachete sol-aer cu bătaie medie-HAWK XXI-etapa intermediară, program care prevede realizarea unei capabilități operaționale intermediare în configurația HAWK III PIP R iar din anul 2018 aducerea acestor sisteme la standardul HAWK XXI, cel mai probabil a 4 sisteme dacă este să consultăm comunicatele mai vechi ale MApN și numărul de sisteme comandă-control-comunicații pentru rachete sol-aer, Sys C3 H&V, comandate pentru sistemele HAWK în număr tot de 4.

– Transportor blindat pentru trupe Piranha IIIC, pentru care mai sunt de livrat 7 mașini, cel mai probabil în anul 2014.

– Autospecială de teren blindată (tip ușor)- Panhard PVP, este poate cel mai inedit program desfășurat în prezent de către DpA, acesta prevede dotarea cu 16 vehicule Panhard PVP dintre care 9 livrabile în anul 2013, 1 în anul 2014 iar 6 în anul 2015, find cumpărate în urma unui contract semnat în Aprilie 2012 de la firma SC CSR SA(firmă specializată în integrarea echipamentelor de comunicații), de către Departamentul pentru Sprijin Logistic al MApN.

– Sistemul de batalion LAROM, program care prevede creșterea capabilității de lovire a inamicului la distanțe mari(45 Km), cu racheta LAR MK-4, realizarea capabilităților de tragere atât a rachetelor cal 122 mm și a loviturilor reactive cal 160 mm, îmbunătățirea preciziei tragerii prin utilizarea sistemului A.C.C.S(Artillery Comand and Control System).

– Echipamente de război electronic pentru aeronave C-130, livrate de Elbit Systems pentru echiparea avioanelor de transport C-130 Hercules cu sisteme pentru combaterea rachetelor anti-aeriene cu ghidare în IR și ghidare radar, 2 avioane urmând să fie modernizate în 2013 alte 2 vor fi modernizate în 2014.

– Sistem integrat de securitate pentru obiectivele militare, SISOM proiect ce urmarește asigurarea siguranței obiectivelor militare prin echiparea cu sisteme care sa permită controlul în perimetrul acestora și riposta eficientă pentru eliminarea amenințărilor existente, în perioada 2013-2014 urmând să se realizeze 20 de astfel de sisteme.

Sursa:
Departamentul pentru Armamente

– Victor –