Fregata Regina Maria (7)

Fregata Regina Maria

Aproape jumătate de miliard de euro va investi armata în echipamente militare, muniţie şi radare la sol. În total, peste 200 de contracte pentru înzestrarea soldaţilor au fost semnate în ultimii doi ani. Prioritatea armatei în 2016 este modernizarea celor două fregate și achiziția a două radare mobile performante. 

33 de milioane de dolari plătește armata pentru două radare mobile 3D. Vor fi ochii României atât la sol cât și în aer. Pot fi amplasate oriunde pe teritoriul țării și detectează orice pe o rază de peste 400 de kilometri.

„O mărire a capabilităţii de supraveghere. Performanţe superioare în ceea ce priveşte distanţa de descoperire, înălţimile, precizia”, spune Marcian Gheorghe.

Compania americană Lockeed Martin, cea care fabrică și avioanele de luptă F16, este firma care livrează armatei echipamentul de detectare. Pe lista de achiziții a Departamentului pentru Înzestrare sunt şi rachete antitanc de tip Eurospike.

Aceste rachete sunt complet mobile: pot fi lansate și coordonate cu ajutorul unui trepied și a unui laptop care programează traseul rachetei. Soldatul vede cu ajutorul unei camere amplasate pe rachetă tot traseul acesteia. Dacă ținta se modifică, racheta poate fi redirecționată. Astfel de rachete antitanc sunt amplasate în acest moment doar pe mașinile de luptă ale soldaților noștri.

Element de flexibilitate tactică introdus odată cu achiziţionarea sistemelor antitanc portabile. Infanteria care coboară sau urcă în maşinile de luptă sigur că poate să sprijine, se poate aproviziona de la blindate şi reciproc”, adaugă Marcian Gheorghe.

De departe prioritar anul acesta este programul de modernizare a două dintre cele trei fregate ale forțelor navale, Regele Ferdinand și Regina Maria.

Englezii de la BAE Systems şi suedezii de la SAAB sunt principalele firme care doresc un contract cu armata română.

Trebuie să fie dotate cu sisteme de lupta antinavă. Sisteme de rachete antiaeriene. Au nevoie de sisteme suplimentare de protecţia împotriva rachetelor antinavă”, spuneMarcian Gheorghe.

Aproape 300 de milioane de euro va costa transformarea celor două fregate în adevărate nave de luptă. Condiţia pusă de armată e ca modernizarea fregatelor să fie făcută într-un șantier naval din România, din rațiuni de securitate.

Tot anul acesta, armata va încheia contractul de achiziție a 37 de vehicule de luptă de tip Piranha și PANHARD.

Peste 15 milioane de euro vor fi cheltuite și pentru achiziţia sistemelor de comunicații și securizarea Comandamentului de Sud Est al NATO, care își are sediul la București. În mai puțin de două luni, centrul NATO trebuie să fie operativ. 

sursa: Digi24.ro