SIGMA 10514
Ministerul Apararii a trimis parlamentului o scrisoare prin care cere aprobarea unui memorandum privind demararea achizitiilor intr-o serie de programe de inzestrare cu armamente si echipamente.
Valoarea totala a acestor programe este de 9,3 miliarde de euro si vizeaza demararea a 8 programe de dotare, care sa se deruleze in perioada 2017-2026, respectiv:
Corveta Multifunctionala – 1,6 mld euro – 4 corvete cu echipamentele aferente, rachete nava-nava, rachete nava-aer, munitie, criptoare.
– Sisteme de instalatii mobile de lansare rachete antinava (SIML) – 0,2 mld euro – Platforma de lupta complexa, cu posibilitati de descoperire, identificare si nimicirea tintelor navale de suprafata prin intermediul rachetelor anti-nava – un complet de 3 instalatii.
– Modernizare MLI-84M – 0,138 mld euro – 48 de masini de lupta
– Transportor blindat pentru trupe 8X8 si 4X4 – 0,370 mld euro – Transportor blindat pentru trupe. Etapa 1: 94 de transportoare din totalul de 657
– Sisteme C4I cu capabilitate de integrare ISTAR – 0,180 mld euro – Sisteme Integrate de Comunicatii si Informatica de Batalion – B/SICIB, Puncte de Comanda de tip Brigada- PCBg si Punct de Comanda de tip Divizie-PCDiv / Etapa 1: acord cadru pentru 7XPCBg, 14xB/SICIB si contract subsecvent pentru 3xPCBg si 6xB/SICIB
– Sisteme de rachete sol-aer cu bataie mare (HSAM) – 4 miliarde euro – 4 sisteme de rachete sol-aer cu bataie mare HSAM pentru Fortele Aeriene si a 3 Sisteme rachete sol-aer cu bataie mare HSAM pentru Fortele Terestre
– Sisteme integrat de arme SHORAD-VSHORAD (Etapa 1: componenta SHORAD) – 2,1 mld euro (etapa 1: 1,37 mld euro) – 21 de Sisteme integrate de arme SHORAD-VSHORAD / Etapa 1: achizitia echipamentelor SHORAD ale sistemelor integrate
– Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bataie mare – 0,69 miliarde euro – 3 sisteme a 18 instalatii de lansare (54 instalatii de lansare)
Pe langa aceste programe in ultima perioada sa discutat si despre achizitia a 20 de avioane F-16 pentru Fortele Aeriene, a unui numar de elicoptere de atac AH-1Z Viper pentru Fortele Terestre si elicoptere de transport Airbus H215M.
sursa: hotnews.ro
– David Victor –
Bre – deci eu inteleg ca astea 8 sunt prioritatile pe termen scurt/mediu, care bineinteles se pot prelungi din n cauze. O fi lista aia in ordine sau sunt doar aleatoriu?
Ceea ce ma surprinde e lipsa avioanelor. Sau e ca si “incheiata” a doua sarja de nu a intrat aici in lista? In rest numai de bine – asteptam…
Ce mi se pare cel mai interesant.
Puncte de Comanda de tip Brigada- PCBg Etapa 1: acord cadru pentru 7XPCBg, 14xB/SICIB si contract subsecvent pentru 3xPCBg si 6xB/SICIB
Adica, s-ar putea deduce ca se are in vedere o revenire la structura FT cu 7 brigazi de manevra fata de 9(sau chiar 11), la cate sa ajuns in prezent.
7 in prima faza,plus inca 3.Brigazile de manevra,plus brigada 8.Genistii si specialii nu au nevoie de asa ceva.
Pt prima data e un plan corect,fie si pe hartie.Pana acum erau doar ineptii.Cu exceptia corvetelor,care chiar nu au vreo utilitate la razbel.Macar aduc vorba de AA.
Nu zic nimic de TBT.Alea Made in Romania.Indiferent cu cine.Is destule trocariciuri prevazute cat pt brigada aia ce ar fi integrata in divizia multinationala germana.Not good.Don’t like it.Nimic despre adus pifanteria in secolu asta.
Una peste alta,sunt 3 influente vizibile in text,nu neaparat convergente.Una germana(ne facem ca va aparam).Una americana,cu posibile urme de influenta muscaleasca(flota lu peste) si una romaneasca veritabila(apararea de coasta si aia AA).
Acord cadru, adica ne intelegem sa va livram 100 de carute, prin atatea contracte subsecvente.
In primul contract subsecvent, 20 de carute, in al doilea contract subsecvent 30 si in al treilea 50.
Cam asta am observat ca este rationamentul pe SEAP.
Planul, bun rau, la etajul care care suntem noi acum, bine ca exista, si poate sa se faca o mica parte din ce este enumerat aici.
Sa se faca tot, nu are cum, cand ai un guvern ca da mariri de salarii pt bugetari care o sa ajunga la o pondere nu de 10% din PIB, ci de 12% mai nou, si urmeaza si operatiunea de subminare “Marirea Pensiilor”, este evident ca listutele astea sunt glume proaste..
Depinde cate suturi in cur isi iau trepadusii.Oricum,de liste am podul plin.Vedem cand is sculele livrate in curte.Pana atunci e frectie.
Toate contractele se divizeaza pe loturi,n-a inventat SEAP.
Eu cred ca s-au scris in ordinea cronologica,artileria reactiva va fi ultima in interval.Contractele mai mici de 100 mil inteleg ca n-au nevoie de viza parlamentului.Prioritate capata armamentul defensiv AA,mecanizate mai putine.
Am mai bifat un PDF si am mai trecut un plan de inzestrare in palmares. Pai stai sa vezi cand o afla Olguta de planul asta, atunci sa vezi ce directa ii da lui Les intre picioare, numai buna sa-i inroseasca ouoale de Paste, cu toate ca il chiama Beniamin! 🙂
Pai ei de unde sa-i mai ramana ei bani pentru pensii si salarii, pomeni electorale si din astea de aduc voturi, ca tot vrea ea cu Dragnea Voda sa faca salariul minim pe economie 2500 de lei peste 4 ani, iar cheltuielile cu salariile bugetarilor sa ajunga la 12% din PIB?
In concluzie, zic eu…..am mai bifat un PDF. Ne tinem de el pana ce urmatorul Prim Sinistru il anuleaza pe motiv de ‘ca vrea el’ si ca e ilegal/imoral intr-un fel sau altul. Pana atunci ramane in stand-bye, sa nu incurce pe nimeni, ca suntem oameni seriosi!!!
???? iar vrajelile unora, sau pacaleala de 1 aprilie(chiar daca azi e 12). sau te pomenesti ca mai alocam dupa ptr f35, submarine, tancuri, transportoare si altele si in 10 ani intram in top 20 armate ale lumii? haideti, nu ne scoateti din clasicismul in care ne simtim bine de 40 de ani. noua ne plac tancurile sovietice din anii 50, aro, dacia 1300, tv, tab 60, mig21, tarantule, telaluri, fregate de acum 40 de ani(ca de 16 sunt la noi), tunuri din primul razboi mondial, prastii, arcuri. chestii din astea.
Cam imposibil de realizat cu shweitzer-ul de buget actual si fara credite furnizor….fara offset nu este sustenabil, si…cred ca este doar praf in ochi!
[…] via Program de 9,3 miliarde de euro pentru modernizarea armatei trimis in parlament — Resboiu […]