F-35 Cel-mai-avion-urât

Intenția Canadei de a achiziționa avioanele de luptă F-35 întâmpină probleme după ce un audit al Guvernului și Parlamentului Canadei a descoperit ascunderea de către Ministerul Apărării a unor informații cheie ale programului, în special legate de costuri.

Ca răspuns la aceste controverse Guvernul Canadian a suspendat temporar fondurile destinate achiziției avioanelor F-35, și într-o mișcare fără precedent se ia în calcul ca programul F-35 să nu mai fie gestionat de Armata Canadei ci de către guvern.

Primul Ministru Canadian, Sthephen Harper a declarat că până în momentul de față nu s-a luat încă nici o decizie referitoare la viitoarele avioane de luptă ale Canadei, adăugând că decizia finală va beneficia de mai multă atenție și transparență decât până acum.

Canada intenționează să cumpere 65 de avioane F-35A care să înlocuiască actuala flotă formată din CF-18, care vor costa aproximativ 9 miliarde de dolari, preț în care intră avioanele, piesele de schimb, armamentul, echipamentele de deservire tehnică și pregătirea echipajelor inclusiv livrarea de simulatoare de zbor.

Îngrijorările canadienilor vin însă din prețurile totale de achiziție și exploatare pe o perioadă lungă (30-35 de ani), care s-ar ridica la 25 miliarde de dolari și nu la 14.7 miliarde dolari așa cum se comunicase inițial, la care se adaugă potențiale probleme de dezvoltare ale F-35-ului care ar putea ridica și mai mult costurile.

Lipsa de transparență a Ministerului Canadian al apărării s-a transformat într-un scandal politic la Ottawa, opoziția cerând demisia actualului ministru canadian al apărării, acuzând necomunicarea de informații privitoare la cheltuirea banilor contribuabililor, dar mai ales luarea unor decizii cheie fără consultarea și informarea parlamentului.

Lockheed Martin a emis un comunicat în care își exprimă susținerea pentru deciziile Guvernului Canadian, și că împreună cu acesta va oferi cu cea mai mare bucurie avioane de generația a 5 a pentru viitorul luminos al Royal Canadian Air Force.

Sursa :
defensenews