ANUBIS
Compania Pro Optica SA va livra Ministerului Apararii 4 turele telecomandate echipate cu mitraliere calibru 12, 7 mm, conform unui anunt de atribuire (anunt de atribuire numarul 177970/20.05.2017) postat pe portalul de licitatii, e-licitatie.ro.
Valoarea contractului este de 2, 037 milioane RON fara TVA, perioada de livrare de 13 luni si aceste echipamente vor fi instalate pe navele tip fregata, urmand sa asigure capabilitatile anti-piraterie.
Cel mai probabil compania Pro Optica va livra sistemul ANUBIS, echipat cu mitraliera calibru 12,7 x 99 mm, anterior acestei achizitii, Fortele Navale au achizitionat de la firma Digital Bit in anul 2013, un numar de platforme telecomandate calibru 12, 7 mm de tipul Agil V127N.
– David Victor –
Dacă n-ar fi fost pirații din neCaraibe,nu le pupam și pe ăstea.
Bine ca incepem sa producem cate ceva competitiv, avem mult mai mult potential decat ceea ce fabricam azi….
Din pacate fregatele sunt tot OPV -uri grele in acest moment….
nu sunt sigur ce vor livra cei de la Pro Optica ca pe site-ul lor nu apare nicio turela navala, poate dezvolta o varianta navala noua plecand de la cea terestra.
Insa pare si un pret ciudat de mic la 110 k euro pentru RCWS navale. O arma de 12.7 e vreo 10 k (euro), o camera termala ca lumea (de care e nevoie pe mare, unde nu ai obstacole vizuale si daca vorbim de pirati inseamna ca vor una care sa vada tinte mici) e vreo 70 k, mai raman foarte putini bani ca sa faca restul turelei, navalizarea, instalarea, garantia – probabil ies in pierdere cu vreo 30-40 k cel putin.
Pare ca Pro Optica a vrut neaparat sa fie pe vaporul ala si nu a contat pretul. Poate nu e o idee rea pentru ei si ii va ajuta la export sa arate altora ca au livrat deja turele maritime pe o nava de categorie grea.
Ar fi prima firma din tara asta care vinde statului si vinde in pierdere
Pe mine ma uimeste termenul asta de livrare de 13 luni. Altii in termenul asta construiesc o fabrica de la zero, iar astia abia reusesc sa ofere 4 sisteme din alea cerute de MAPN.
Presupun ca nu au pe stoc nici camerele IR nici mitraliera. Presupun aicea ca e camera din aia faina cum scrie alex, nu din alea de le cumpara vanatorii si pasionatii.
Si daca trebui doi ingineri sa faca o mica schimbare, nici aia nu stateau pe bara pana acuma asa ca se mai aateapta si dupa ei
13 luni e un termen normal, multe componente – gen camerele IR, daca sunt noi, au lead time de vreo 6-9 luni. Dureaza cel putin 3 luni doar pana iti aproba tarile exportatoare licentele de export.
Asta nu e o problema, doar ca achizitia e pe stilul vechi de care credeam ca am scapat – pretul cel mai mic.
E imposibil de evitat ca aceste preturi foarte mici sa insemne calitate foarte slaba. Atata dai, atata face. Tentatia de a pune chinezisme de Europa e mare cand vorbim de preturile astea, cum sa faca si aia un profit?
Ce nu inteleg eu e de ce mai avem licitatii in Romania cu pretul cel mai mic la astfel de produse complexe.
Romania e singura tara care face asta pentru sisteme militare – celelalte tari anunta un buget rezonabil, sa zicem 3-400 K in cazul de fata, dupa care sa cumpara cel mai bun produs care se incadreaza in acest buget, dar nu inainte de a-l testa. Toate armatele cer demonstratii inainte sa aleaga un sistem sau altul.
Pretul cel mai mic e un criteriu bun daca cumperi grau calitatea I, calitatea II, porumb, etc – ceea ce se cheama produse generice, sau commodities.
Cand cumperi sisteme specializate testezi mai multe sisteme si il iei pe cel mai bun in bugetul pe care l-ai rezervat. Si pretul cel mai mic e irelevant – daca iti iei o chestie care se strica de 5 ori pe zi si va fi indisponibila majoritatea timpului ce naiba ai facut? Sau daca are un cost de ownership imens ca toate componentele sunt nefiabile?
Armata trebuia sa anunte programul, sa invite mai multi producatori recunoscuti, sa le testeze produsele si sa aleaga unul din ele.
In cazul de fata nu sunt testate produsele competitorilor inainte de achizitie, nu stim care e mai bun sau daca macar aia care au castigat pot livra un astfel de sistem. Si daca nu pot? Ce faci daca nu trec receptia sau daca descoperi ca se strica zilnic ca nu sunt navalizate corect? Ramai fara un echipament esential timp de 13 luni, faci licitatia din nou, alegi alta firma si tot asa?
Eu nu as cumpara produse bricolate astfel – as cere sa mi se prezinte produse sa le testez eu sau macar sa fie cunoscute ca sunt in functiune pe alte nave de ani de zile pe marile si oceanele lumii – sa vezi cum se comporta.