Lucky

Lucky

Intr-un interviu acordat Observatorului Militar, locțiitorul șefului DpA, Generalul-maior-inginer Cătălin Adrian Moraru a oferit mai multe detalii despre prioritățile pe care MApN le va avea în următorii ani pentru îmbunătățirea dotării atât în cea ce privește achiziția de noi echipamente, cât și modernizarea sau reanimarea celor existe.

Pentru Forțelor Aeriene prioritatea este reprezentată deloc surprinzător de programul Avionului Multirol, de dotare cu aparate F-16, fiind în derulare selecția personalului și modernizarea Bazei Aeriene Borcea.

MiG-21 LanceR 327 Baza Aeriana 86 2013Prioritatea Forțelor Terestre este reprezentată de dotarea cu sisteme comandă-control, DpA realizând în regim de urgență un concept C4ISR, dorindu-se integrarea în sistemele C2 și a celorlalte structuri din sistemul de apărare și ordine publică, elemente ale acestui sistem fiind deja disponibile la nivel de divize, brigadă, batalion necesarul însă este mult mai mare, sistemul urmând să aibă o arhitectură modulară care să permită dezvoltări ulterioare și să fie realizat într-o cât mai mare măsură sub control național prin participarea firmelor românești.

Fregata F 221 Regele Ferdinand, clasa Type 22

Fregata F 221 Regele Ferdinand, clasa Type 22

Forțele Navale vor moderniza cu un minim necesar fregatele T22R, Regele Ferdinand și Regina Maria, în limita resurselor se va încerca achiziția unor sisteme comandă-control și a unor sisteme pentru protecția antiaeriană, rezultatele modernizării fregatelor urmând să fie vizibile la 2 ani de la semnarea contractelor de achiziție.

Cele 700 milioane lei cu care a fost suplimentat bugetul militar vor fi destinați în cea mai mare măsură efectuării lucrărilor de mentenanță și reparație a echipamentelor disponibile, urmând ca avioanele MiG-21, IAR-99, elicopterele militare, tancuri, transportoare blindate, nave să beneficieze de aceste lucrări. De asemenea fiind prevăzute achiziții de consumabile pentru tehnica de luptă(acumulatori, uleiuri, anvelope samd).

"716", Boboc 2013

“716”, Boboc 2013

In viitor industria de apărare va trece de la elementele de industrie grea la elemente de echipamente digitale și aerospațiale într-un interval de 15-20 de ani. Reformarea acesteia urmând să se facă în conformitate cu viitoarea lege a industriei nationale de apărare.

Actualele companii producătoare de blindate, tunuri samd. vor prelua mentenanța până la expirarea duratei de viață a acestor tipuri de tehnică, în cadrul ROMARM se vor păstra elemente de infrastructură critică cum ar fi producția de pulberi, explozibili sau blindate.

Saur 2Despre cel mai important proiect al industriei de apărare, transportorul TBT 8×8, oficialul MApN a spus că se încearcă identificarea împreună cu ACTTM a soluțiilor optime pentru driveline-ul (motor, transmisie, punți motoare), care să fie adaptat la carcasa blindată deja realizată, iar pe viitor se va iniția o colaborare cu o firmă care să aibă capacitatea de a-l realiza industrial.

Sursa: Observatorul Militar 

– David Victor –