AW 159 Lynx Wildcat

AW 159 Lynx Wildcat

Zilele trecute Ministerul Apararii al Marii Britanii a publicat fotografii de la primul zbor al Wildcat HMA Mark 2. Mai exact primul exemplar de serie al Wildcat-ului ambarcat destinat Royal Navy. In total AgustaWestland va construi la uzina din Yeovil, Somerset 62 de pisici salbatice: 28 pentru Marina si 34 pentru Armata. Acestea vor intra in serviciu operational in 2014 (cele ale Armatei) respectiv 2015 (cele ale Marinei). MoD-ul britanic va cheltui 1.6 miliarde de lire pentru cele 62 de noi elicoptere ce vor inlocui modelele de atac Lynx AH7/9/9A ale Armatei, respectiv Lynx HAS3/HMA8 ale marinei.

Conform unui contract semnat anul trecut la Farnborough, AgustaWestland va mai incasa 250 milioane de lire pentru mentenata noilor elicoptere si antrenamentul personalului tehnic si navigant.

Comparativ cu Lynx-ul clasic, Wildcat are noi motoarele, sistemele de avionica si senzorii, precum si o cabina amenajata conform conceptului “glass-cockpit”. Varianta navala poate transporta 7 militari la o distanta de 777 km si o viteza maxima de 296 km/h.

Wildcat HMA Mark 2 este conceput pentru misiuni antinava si antisubmarin, protectie a fortelor proprii si antipiraterie putand fi inarmat cu mitraliere grele de calibrul 0.50, torpile Sting Ray, incarcaturi de adancime, precum si variante ale viitoarei rachete antinava sau Thales LMM (Light Multipurpose Missile).

Text si foto via: Guvernul Britanic

– Marius Constantin –