U.S. Navy, în cooperare cu Oak Ridge National Laboratory (ORNL), a construit un submarin inspirat din SEAL Delivery Vehicle (SDV). Produsul rezultat a costat cu 90 % mai puțin și a fost realizat în câteva zile.

3D printed submarine

3D printed submarine

Construcția de submarine nu trebuie neapărat să dureze mult și să fie un proces costisitor, au demonstrat cei de la U.S. Navy’s Disruptive Technology Lab.

O cocă tradițională de SVS costă între 600 000 $ și 800 000 $, iar durata de fabricație este de 3 – 5 luni.

Botezat Optionally Manned Technology Demonstrator, submarinul printat 3D a fost construit după nevoile marinei americane de a crea o cocă de zece metri lungime din materiale compozite, realizate cu BAAM (Big Area Additive Manufacturing).

Prototipul a fost construit la Oak Ridge National Laboratory (ORNL) Manufacturing Demonstration Facility, unde submarinul a fost “printat” în două săptămâni, iar echipa a asamblat cele șase piese ale cocii într-o a treia săptămână.

Echipa marinei a primit NAVSEA Commanders Award for Innovation pentru soluția utilizată și urmează să treacă la următorul pas. Aceștia doresc să construiască o a doua versiune care să fie testată în laboratorul acvatic de la Carderock Testing Facility, unde sunt simulate cele mai compromițătoare condiții pe care navele de suprafață și submarinele le pot întâmpina în largul oceanelor.

Prototipurile capabile să opereze în cadrul marinei vor apărea pe la începutul anului 2019, a comunicat U.S. Department of Energy.

*

În urmă cu ceva timp, am publicat în Youtube pe canalul Resboiu TV o filmare cu un printer 3D în acțiune. Pentru cititorii noștri care nu au vizionat filmarea, o republicăm aici:

Iulian Iamandi