U.S. Navy, în cooperare cu Oak Ridge National Laboratory (ORNL), a construit un submarin inspirat din SEAL Delivery Vehicle (SDV). Produsul rezultat a costat cu 90 % mai puțin și a fost realizat în câteva zile.
Construcția de submarine nu trebuie neapărat să dureze mult și să fie un proces costisitor, au demonstrat cei de la U.S. Navy’s Disruptive Technology Lab.
O cocă tradițională de SVS costă între 600 000 $ și 800 000 $, iar durata de fabricație este de 3 – 5 luni.
Botezat Optionally Manned Technology Demonstrator, submarinul printat 3D a fost construit după nevoile marinei americane de a crea o cocă de zece metri lungime din materiale compozite, realizate cu BAAM (Big Area Additive Manufacturing).
Prototipurile capabile să opereze în cadrul marinei vor apărea pe la începutul anului 2019, a comunicat U.S. Department of Energy.
*
În urmă cu ceva timp, am publicat în Youtube pe canalul Resboiu TV o filmare cu un printer 3D în acțiune. Pentru cititorii noștri care nu au vizionat filmarea, o republicăm aici:
Iulian Iamandi
Bre – poate n-am inteles eu bine – ei au printat materiale compozite? Daca da – pai nu trebuiau sa le si coaca? Iarasi – daca da – care e avantajul Add Man fata ce cea a compozitelor clasice? Ca investitia in ditamai imprimanta nu cred ca renteaza…