Derivat din proiectul submarinului franțuzesc Scorpene al Naval Group și adaptat pentru a satisface solicitările Braziliei, Riachuelo (S 40) este primul submarin diesel-electric construit în această țară.

Procesul construcției a fost realizat cu asistență tehnică din partea companiei franceze.

Riachuelo (S 40)

Riachuelo (S 40)

Riachuelo (S 40) a realizat cu succes una din principalele provocări ale programului de dotare cu submarine moderne al Braziliei, completând testele pentru sistemul propulsiei de suprafață.

Pe lângă testarea sistemului propulsiei de suprafață au fost verificate sistemele de direcționare a navei, cârmele orizontale și verticale, sistemele de navigație, toate acestea executându-se cu un grad mare de securitate.

Astfel, Riachuelo a navigat opt mile la suprafață în interiorul Golfului Sepetiba, la sud de Rio de Janeiro.

Riachuelo (S 40) este primul dintr-o serie de patru submarine diesel-electrice aparținând clasei S-BR (Scorpene modificat pentru Brazilia) din cadrul programului PROSUB.

Nava a fost lansată la apă în ziua de 14 Decembrie a anului 2018 la Itaguai Naval Complex.

Testele vor cuprinde și lansărea unei torpile grele F21 de 533 milimetri și a unei rachete de exercițiu MBDA Exocet SM39 Block 2 Mod 2.

Riachuelo va fi urmat de către submarinele Humaita (S41) a cărui lansare este programată anul acesta, și de Tonelero (S42) care va fi lansat în 2021, iar în 2022 va fi lansat la apă submarinul Angostura (S43).

Iulian Iamandi