Rafale peste piramide

Rafale peste piramide

Dupa lupte seculare care au durat aproape treizeci de ani, vorba lui Caragiale, Rafale e aproape de semnarea primului contract de export.

Dupa o indelunga campanie de marketing, cu o larga acoperire media, presarata cu lansari de munitii inteligente prin tot felul de republici bananiere ca Afganistan, Libia sau Mali sau recenta sesiune de atacuri aeriene impotriva extremistilor din ISIL, francezii se pot declara, in sfarsit multumiti.

Dupa ce au pierdut, rand pe rand, competitii prin toata lumea ( Brazilia, Maroc, Elvetia si Libia – la democratizarea careia omnirolul Rafale a si contribuit), dupa negocierile cu Qatarul sau povestea fara sfarsit din India unde contractul pentru 126 de avioane e departe de a fi semnat si la fel de departe de pretul stabilit initial, Francois Hollande  a fost in masura sa dea joi o veste buna miilor de muncitori francezi ce contribuie la iesirea de pe linia de montaj final a fiecarui Dassault Rafale.

Hollande impreuna cu ministrul sau al apararii se vor deplasa maine la Cairo pentru a parafa un contract in valoare de 5.2 miliarde de euro pentru doua fragate multirol FREMM si doua escadrile de Rafale. Potrivit La Tribune francezii le vor incasa 3.6 miliarde pentru 24 omniroale Rafale, pachetul complet de armament si alte servicii conexe. Asta plaseaza zburatoarea preferata a camaradului Iulian cam departe de… “ieftin ca braga”, pe scala gradata a preturilor pentru aeronave de lupta multirol.

Oricum, n-ar trebui sa plangem de mila egiptenilor care pe langa faptul ca vor finanata mai bine de jumatate din valoarea acestui contract cu bani proveniti de la banci din Franta, in timp ce restul ar putea proveni din ajutorul consistent pe care il primesc de la tarile producatoare de petrol din zona Golfului.

Via:
Time

– Marius Constantin –