… au avut loc in Ucraina la sfarsitul lui Ianuarie.

Potrivit declaratiilor lui Oleksandr Turchynov, secretar al Consiliului National de Securitate si Aparare al Ucrainei, racheta conceputa pentru angajarea cu precizie a tintelor terestre si navale, este produsul colaborarii dintre Biroul de Proiectare Luch, precum si alte intreprinderi ucrainiene din domeniul apararii, cu capital privat sau de stat.

Racheta de croaziera Neptun

In timpul testului, incununat de succes, au fost verificate caracteristicile de zbor si cele operationale ale sistemului de rachete. Acest sistem va sta la baza dezvoltarii unor versiuni lansate de la sol, de pe mare si din aer. Raza de actiune a rachetei noastre de croaziera precum si a echipamentelor de lupta nu intra in contradictie cu acordurile semnate de Ucraina pentru astfel de tipuri de armament,“ a mai declarat Turchynov.

Racheta Neptun face parte din categoria sistemelor subsonice anti-nava, putandu-se observa unele similaritati cu Hk-35 (AS-20 Kayak) proiectata de OKB Zvezda. Neptun va folosi un sistem de navigatie inertial iar in faza terminala va folosi un radar activ combinat cu un altimetru radar. Racheta urmeaza a fi integrata in sisteme de coasta precum si pe generatia urmatoare de nave purtatoare de rachete. Potrivit UkrOboronProm, racheta Neptun va putea combate cu succes tinte navale cu un deplasament maxim de 5000 de tone.

Ca o confirmare a “pedigree-ului” celui mai nou produs al ucrainienilor…

Document import Kh-35

… prin arhive s-a descoperit un document din 2002. Asfel, in luna August a anului respectiv, in baza unui acord de cooperare tehnico-stiintifica si de productie semnat de reprezentanti ai industriei de aparare din Ucraina si Rusia pe 18 Noiembrie 1993, Biroul de Proiectare Luch din Kiev a importat un exemplar de referinta din “Produs 78” (racheta anti-nava Kh-35).

Via:
Kyivpost

Marius Constantin