M-346 polonez pe linia de montaj final

M-346 polonez pe linia de montaj final

M-346 poloneze, primele doua exemplare au ajuns pe linia de asamblare finala, potrivit unui comunicat Finmeccanica. La ceremonie au participat Comandantul Fortelor Armate ale Poloniei, General-locotenent Miroslaw Rozanski, General de brigada Tomasz Drewniak, inspectorul Fortelor Aeriene si Colonelul Paweł Smereka, comandantul Bazei Aeriene de Antrenament Nr. 41.

Gazda ceremoniei a fost Filippo Bagnato, director al diviziei de aeronave a Finmeccanica.

Livrarea primelor doua M-346 pentru Fortele Aeriene ale Poloniei este programata pentru sfarsitul lunii Noiembrie, anul acesta si se incadreaza in termenele de livrare stabilite in contract. Fabricatia este localizata in uzina Finmeccanica din Venegono Superiore (Varese, Italia).

Contractul pentru M-346…

… a fost semnat in Februarie 2014 si se refera la livrarea a opt avioane de antrenament avansat M-346. Acestea ar urma sa inlocuiasca in serviciu avioanele de antrenament PZL TS-11 Iskra. Contractul mai include sprijin logistic, instructie pentru piloti si personal tehnic si un sistem de antrenament cu baza la sol de ultima generatie (care la randul lui include sali de studiu, documentatie si un Simulator Complet de Misiune, capabil sa reproduca la sol orice scenariu operational posibil). Simulatorul complet de misiune poate fi racordat in retea in timp real cu avioane care se afla in zbor in misiuni de antrenament.

Valoarea totala a contractului ajunge la 280 milioane de euro.

Numarul total de M-346 comandate se ridica la 59, avionul fiind deja in serviciul fortelor aeriene din Italia, Israel si Singapore.

Marius Constantin