Evenimentul reprezintă primul angajament operațional aer-aer executat de către un avion de vânătoare Typhoon al Royal Air Foce și prima lansare de rachetă aer-aer din cadrul Operation SHADER.

Astfel, un avion Typhoon al RAF a doborât o dronă ostilă deasupra Siriei. Vehiculul aerian fără pilot reprezenta o amenințare la adresa forțelor Coaliției în regiune.

În urma evenimentului fără precedent, secretarul Apărării Ben Wallace a declarat:

This strike is an impressive demonstration of the RAF’s ability to take out hostile targets in the air which pose a threat to our forces.

We continue to do everything we can alongside our Coalition partners to stamp out the terrorist threat and protect our personnel and our partners.

Angajamentul aerian a avut loc pe 14 Decembrie, când a fost detectată activitatea dronei în apropiere de At Tanf Coalition Base din Siria. Cum drona și-a continuat traiectoria, a devenit clar că aceasta reprezenta o amenințare pentru forțele Coaliției.

Avioane Typhoon ale Royal Air Force care executau patrulări de rutină în zonă au primit misiunea de a investiga drona. Deși dimensiunile mici ale dronei au reprezentat o provocarea pentru detectarea și încadrarea acesteia, aeronava fără echipaj a fost doborâtă cu o rachetă ASRAAM (Advanced Short Range Air to Air Missile).

Victoria aeriană a avut loc la câteva săptămâni după ce RAF a eliminat un cunoscut terorist în Siria cu ajutorul unei drone de atac Reaper pilotate de la distanță. Atacul a fost executat cu rachete ghidate tip Hellfire.

Iulian Iamandi