MBDA a efectuat prima tragere cu o rachetă MMP de pe un vehicul ARQUUS Sabre al Forțelor Speciale, în cadrul unei campanii de trageri desfășurate cu sprijinul armatei franceze și al Direcției Generale pentru Armament (DGA).

MMP lansata de pe un vehicul Sabre -©MBDA-Laurent GUICHARDON

MMP lansata de pe un vehicul Sabre -©MBDA-Laurent GUICHARDON

Tragerea a avut loc în tabăra militară Canjuers, din sudul Franței, în modul Lock-on după lansare, împotriva unui tanc aflat la 3.500 de metri distanță, cu trecerea rapidă la modul fire-and-forget, ceea ce face ca vehiculul să fie complet mobil după tragere.

Sistemul MMP a demonstrat încă o dată acuratețea interceptării țintei și calitatea sistemului de ghidare, realizând o lovitură directă, fără intervenția operatorului. În plus față de această tragere, au fost simulate mai multe acțiuni împotriva unor ținte fixe sau mobile, vehiculul deplasându-se în poligon. Astfel, a fost marcată o etapă suplimentară în validarea studiilor ergonomice, tactice și de siguranță.

După încheierea misiunii, artileristul armatei franceze a fost foarte mulțumit: „Instalația de tragere este sigură, conceptul ergonomic facilitează țintirea, iar racheta a fost lansată fără a provoca vreun disconfort artileristului și la fel de discret ca întotdeauna”.

MMP – prima rachetă de generația a 5-a introdusă în luptă – este în serviciul armatei franceze de doi ani. Flexibilă și versatilă, a fost testată în luptă și folosită în diverse teatre de operațiuni din întreaga lume (zone deșertice, tropicale, muntoase și arctice). O armă valoroasă pentru Forțele Speciale care operează pe distanțe mari, MMP permite realimentarea aeriană.

MBDA este singurul grup european capabil să proiecteze și să producă rachete și sisteme de rachete care corespund în totalitate nevoilor operaționale curente și viitoare ale celor trei forțe armate (terestră, navală și aeriană). Cu o prezenţă importantă în cinci ţări europene şi în SUA, MBDA a obţinut în 2019 venituri de 3,7 miliarde de euro, cu un registru de comenzi de 17,5 miliarde de euro. În total, grupul oferă o gamă de 45 de sisteme de rachete și contramăsuri operaţionale deja şi peste 15 alte tipuri aflate în curs de dezvoltare. MBDA este deținut împreună de Airbus (37,5%), BAE Systems (37,5%) și Leonardo (25%).