Duminică a fost lansată prima misiune japoneză către satelistul nostru natural, aceasta fiind și prima misiune selenară a unei companii particulare japoneze.

Lansarea a fost efectuată cu o rachetă purtătoare Falcon 9 a companiei americane SpaceX deținută de către Elon Musk.

Decolarea rachetei Falcon 9 a avut loc de pe teritoriul statului Florida, după două amânări.

Nava spațială japoneză a fost construită de către compania ispace (a nu se confunda cu compania chineză iSpace) cu baza în Tokio și are la bord un rover selenar aparținând Emiratelor Arabe Unite.

Până în prezent doar Statele Unite ale Americii, Rușia și China au reușit să aselenizeze cu succes roboți pe suprafața Lunii.

Misiunea ispace este botezată Hakuto-R – Iepurele Alb în limba japoneză.

Compania a informat că aselenizarea va avea loc pe fața vizibilă a Lunii în luna Aprilie a anului 2023, Anul Iepurelui în zodiacul japonez.

Roverul construit de către Emiratele Arabe Unite are greutatea de zece kilograme.

Țara din Golful Persic este nou intrată în Cursa Spațială și a trimis deja o sondă către planeta Marte anult recut.

Numele roverului este Rashid și dacă aselenizarea va fi cu succes, aceasta va reprezenta priam misiune pe Lună a unei țări arabe.

Hakuto a fost unul dintre cei cinci finaliști în competiția Google’s Lunar XPrize care consta în aselenizarea unui rover pe Lună înainte de deadline-ul din anul 2018, competiție încheiată fără vreun câștigător.

Capsula de aselenizare a ispace are la bord și doi roboți construiși de către agenția spațială japoneză și un disc imprimat cu piesa SORATO a trupei japoneze de rock Sakanaction, cântec scris original pentru sprijinul în cadrul competiției Google.

Organizația israeliană SpaceIL, un alt finalist al competiției Lunar XPrize, a ratat ocazia de a deveni prima misiune privată care ar fi aselenizat pe Lună după ce vehiculul de aselenizare s-a zdrobit de suprafața Lunii.

Iulian Iamandi