Iaca… tre să mai așteptăm, atât profesioniștii cât și noi, cei pasionați.

Zborul de debut al primei rachete din familia Ariane 6 a fost amânat pentru la anul. Fără o dată precisă…

Ariane 6 - A64

Ariane 6 – A64

Vestea a dat-o directorul general al Agenției Spațiale Europene (ESA), Josef Aschbacher.

Aschbacher a declarat pentru BBC că Ariane 6 va zbura pentru prima dată în 2023, fără a dezvălui motivul întârzierii.

Cu doar câteva săptămâni în urmă eram informați că Ariane 6 va efectua zborul inaugural la finalul anului curent.

Aceasta nu este prima întârziere, Ariane 6 fiind programată pentru debut în anul 2020 dar zborul a fost amânat de câteva ori din cauza pandemiei de COVID-19.

Noua generație de rachetă purtătoare va fi disponibilă în două versiuni: Ariane 64 cu patru boostere și Ariane 62 cu două boostere. Cele două versiuni sunt proiectate pentru a înlocui racheta europeană Ariane 5 și pe cea rusească Soyuz.

Europa dezvoltă și o rachetă pentru încărcături ușoare care să succeadă rachetei purtătoare Vega. Noua rachetă, Vega C, este programată să efectueze zborul de debut pe 7 Iunie anul acesta.

Directorul Aschbacher a mai spus în interviul acordat BBC că Europa nu a decis ce se va întâmpla, sau care va fi viitorul misiunii ExoMars cu rover marțian la care lucra în parteneriat cu Rusia.

Acesta a declarat că există discuții cu NASA pentru a concluziona dacă misiunea în cauză va fi continuată în parteneriat cu această organizație, după ce a fost suspendată cooperarea cu Rusia în urma invaziei lansată de Moscova asupra Ucrainei.

Misiunea ExoMars era programată pentru lansare în luna Septembrie a acestui an cu ajutorul unei rachete purtătoare rusești tip Proton.

Roverul marțian Rosalind Franklin urma să amartizeze cu o platofrmă construită de către Rusia.

La începutul lunii Mai, în cadrul unei întâlniri cu MEPAG (NASA’s Mars Exploration Program Analysis Group), Jorge Vago, cercetător ESA pentru programul ExoMars a declarat că foarte probabil un nou lander marțian nu va fi gata până în anul 2026 și că lansarea misiunii cu rover va întârzia până cel puțin în 2028.

Iulian Iamandi