Project 11356 Frigate Admiral Grigorovich

Project 11356 Frigate Admiral Grigorovich

“Noroc cu turcii”, mi-am zis citind-o şi pe asta.

Păi, noroc cu ei. Prezentul este cafeniu, iar viitorul pe la noi prin zona tablei de şah are toate şansele să îşi definitiveze culoarea.

Dincolo de evenimentele din Ucraina/Crimeea, avem o veste de evidenţiat.

În Baltica, şantierul naval rusesc Yantar a lansat la apă prima navă dintr-o serie de şase fregate Project 11356 construite pentru dotarea Flotei Mării Negre.

Admiral Grigorovich pe numele ei, este o fregată stealth la care construcţia a demarat în Decembrie 2010. Alte patru surate din aceeaşi clasă sunt in diferite faze ale construcţiei, iar toate şase vor fi livrate în intervalul 2014 – 2017.

Project 11356 are un deplasament de 3850 de tone şi a fost proiectată pentru misiuni anti-navă şi anti-submarin, putând acţiona independent, ca şi parte a convoaielor sau a unei grupări navale.

Fregatele Project 11356 sunt înarmate cu un lansator cu opt celule pentru rachete Kalibr şi Klub (3M54E), un tun de 100 mm, un sistem Kashtan cu tunuri şi rachete cu rază scurtă destinate protecţiei apropiate împotriva ţintelor aeriene, un sistem de lansare vertical Shtil cu rachete navă-aer, două lansatoare de torpile, un lansator anti-submarin şi un elicopter Kamov Ka-28 sau Ka-31.

TCG Heybeliada (F-511)

TCG Heybeliada (F-511)

Când am zis noroc cu turcii, m-am gândit fix la pozele noastre cu una dintre navele lor: corveta TCG Heybeliada (F-511), aparţinând clasei Ada – parte a programului naval de înzestrate MILGEM.

Clasa Ada este cam ceea ce ne lipseşte nouă – o clasă de corvete moderne şi puternice.

S-a mai vorbit despre Gowind pe la noi şi se va mai vorbi, dat fiind faptul că o parte din redacţie place/apreciază clasa asta. Însă nici turcii nu-s de ignorat.

Pe scurt, clasa Ada este un proiect de corvete cu deplasament de circa 2400 tone care a apărut după abandonarea planului de a construi local corvete germane Meko 100.

Ne-ar prinde bine.

 

– Iulian Iamandi –