Prima apariție publică a tancului chinezesc VT4 achiziționat de către Pakistan a avut loc la parada militară anuală desfășurată la Karachi în ziua de 25 Martie. Pakistanul a selectat în anul 2019 tancul VT4 în cadrul unui acord cadru destinat achiziției a cel puțin o sută de exemplare.

Tanc VT4

Tanc VT4

Un an mai târziu, ministerul pakistanez al Apărării a informat că tancul VT4 a fost introdus în dotare.

În prezent, Pakistanul operează diferite tipuri de tancuri: 300 de Al-Khalid construite local, 315 T-80U cumpărate din Rusia, 500 de Al-Zarrar construite local, 400 de Type-69 și 268 Type-85-IIAP chinezești.

VT este un tanc din ultima generație de tancuri principale de luptă fabricate de către industria chineză de apărare. Tancul a fost prezentat în 2012 în cadrul International Defense Exhibition Eurosatory de la Paris.

Tancul VT se află în prezent în dotarea Chinei, Nigeriei, Pakistanului și Thailandei.

Versiunea de export a tancului VT4 poartă numele de MBT-3000.

VT4 este înarmat cu un tun calibrul 125 mm cu țeava lisă, dotat cu cameră IR și extractor de fum. Piesa de artilerie este alimentată cu proiectile de către un încărcător automat și are la dispoziție douăzeci și două de proiectile care pot fi încărcate într-o cadență de opt pe minut.

Tunul poate lansa rachete antitanc ghidate tip 9K119 cu raza de acțiune de peste cinci kilometri.

Armamentul secundar este compus dintr-o mitralieră coaxială calibrul 7,62 mm și o stație de armament telecomandată amplasată pe cupola comandantului vehiculului, aceasta fiind înarmată cu o mitralieră grea de calibrul 12,7 mm.

Cutia blindată și turela au blindaj sudat și pot fi echipate cu dispozitive de protecție suplimentară ERA (Explosive Reactive Armor).

VT4 are un motor diesel care dezvoltă 1300 cai-putere, putând atinge o viteză maximă de 70 de kilometri pe oră.

Iulian Iamandi