Prezentare JCATS la CISE

Prezentare JCATS la CISE

Zilele trecute am dat curs invitaţiei din partea Statului Major al Forţelor Navale şi prin intermediul colegului nostru “Mozambic” redacţia Resboiu a luat parte la prezentarea noii versiuni a softului JCATS, eveniment ce a avut loc la Centrul de Instruire, Simulare şi Evaluare (CISE) al Forţelor Navale, în Constanţa.

Astfel, am aflat că noua versiune a apilcaţiei Joint Conflict and Tactical Simulation (JCATS) oferă posibilitatea de a conduce activităţi de nivel tactic până la grupări de forţe întrunite, incluzând întregul spectru al conflictelor.

Prezentare JCATS la CISE 2013 pz 5595 0593

Prezentare JCATS la CISE 2013 pz 5595 0593

Cred că nu greşesc dacă afirm că majoritatea cititorilor noştri au jucat, ca şi noi, jocuri de pc cu strategie şi tactică.

Ei, cam aşa este JCATS-ul Marinei, doar că este la scara la care visăm. Nu beneficiază de briz-brizuri grafice care să lase playerii cu gurile căscate, pentru că nu-i conceput în sensul ăsta şi resursele serverului pe care rulează pot fi alocate pentru calculul mai rapid al soluţiilor, nefiind încărcat de procesarea părţii de grafică foarte complexă.

De fapt, mult mai precis, JCATS-ul este mai mult un fel de map editor, decât un “joc”. Este visul unora dintre noi.

Ah, ce aş vrea acasă un JCATS mai mare ca să probez niscai variante ale unor scenarii din 1939, 1940, 1944, 1968, etc.

Aş face scenarii în JCATS şi în baza lor m-aş pune pe scris istorii alternative.

Prezentare JCATS

Prezentare JCATS

Desigur, militarii au altele pe cap şi nu le arde de what if-uri. De exemplu, Centrul de Instruire, Simulare şi Evaluare, a pus la dispoziţia Forţelor Navale suportul organizatoric şi informatic pentru mai mult de 30 de exerciţii de instruire prin simulare constructivă cu diferite structuri tactice şi administrative, la care aru participat peste 2500 de militari străini!
Apropos, să nu uit: noua versiune de JCATS nu este strict destinată unităţilor navale, ci permite posibilitatea simulării participării Infanteriei Marine! Dar, cel mai bine ar fi să urmăriţi interviurile din filmul de mai jos, pentru a afla şi alte detalii interesante:

După clip, puteţi da jos fişierele audio de pe serverul nostru cu un click aici şi altul aici, precum şi galeria completă cu 58 de fotografii, aici.

 

– Iulian Iamandi –