Armata Romana Fortele Navale

Prezentarea noului soft JCATS la CISE

Prezentare JCATS la CISE

Prezentare JCATS la CISE

Zilele trecute am dat curs invitaţiei din partea Statului Major al Forţelor Navale şi prin intermediul colegului nostru “Mozambic” redacţia Resboiu a luat parte la prezentarea noii versiuni a softului JCATS, eveniment ce a avut loc la Centrul de Instruire, Simulare şi Evaluare (CISE) al Forţelor Navale, în Constanţa.

Astfel, am aflat că noua versiune a apilcaţiei Joint Conflict and Tactical Simulation (JCATS) oferă posibilitatea de a conduce activităţi de nivel tactic până la grupări de forţe întrunite, incluzând întregul spectru al conflictelor.

Prezentare JCATS la CISE 2013 pz 5595 0593

Prezentare JCATS la CISE 2013 pz 5595 0593

Cred că nu greşesc dacă afirm că majoritatea cititorilor noştri au jucat, ca şi noi, jocuri de pc cu strategie şi tactică.

Ei, cam aşa este JCATS-ul Marinei, doar că este la scara la care visăm. Nu beneficiază de briz-brizuri grafice care să lase playerii cu gurile căscate, pentru că nu-i conceput în sensul ăsta şi resursele serverului pe care rulează pot fi alocate pentru calculul mai rapid al soluţiilor, nefiind încărcat de procesarea părţii de grafică foarte complexă.

De fapt, mult mai precis, JCATS-ul este mai mult un fel de map editor, decât un “joc”. Este visul unora dintre noi.

Ah, ce aş vrea acasă un JCATS mai mare ca să probez niscai variante ale unor scenarii din 1939, 1940, 1944, 1968, etc.

Aş face scenarii în JCATS şi în baza lor m-aş pune pe scris istorii alternative.

Prezentare JCATS

Prezentare JCATS

Desigur, militarii au altele pe cap şi nu le arde de what if-uri. De exemplu, Centrul de Instruire, Simulare şi Evaluare, a pus la dispoziţia Forţelor Navale suportul organizatoric şi informatic pentru mai mult de 30 de exerciţii de instruire prin simulare constructivă cu diferite structuri tactice şi administrative, la care aru participat peste 2500 de militari străini!
Apropos, să nu uit: noua versiune de JCATS nu este strict destinată unităţilor navale, ci permite posibilitatea simulării participării Infanteriei Marine! Dar, cel mai bine ar fi să urmăriţi interviurile din filmul de mai jos, pentru a afla şi alte detalii interesante:

După clip, puteţi da jos fişierele audio de pe serverul nostru cu un click aici şi altul aici, precum şi galeria completă cu 58 de fotografii, aici.

 

– Iulian Iamandi –

9 Comments

 • resboiule ce zici tu de “map editor” – nu e mare branza

  sunt hartile militare rusesti pentru toata europa, care sunt deja public domain, cele pentru romania din anii 50 sunt pe un server gis al universitatii, am pus odata linkuri pe resboiu ala vechi, cred ca pentru kala, 1:50000, au curbe de nivel, sunt gata georeferentziate multe din ele, mura-n gura deja

  sunt si mai vechi, da astea sovietice sunt de departe cele mai detailate

  Daca nu gasesti uleiul de pila sa faci piese de schimb din titan la MiG (ti-am zis ca am mai avut o tentativa, a zis parintele ca e bun untdelemnul sfintzit la orice, daca nu pileste titaniul macar iti dai pe bataturi dupa aia cu el), poti incerca sa iti faci o jucarie de asta, un layer harta, si dupa asta in layerul de deasupra desenezi tu ceva sa semene a chestiile alea de se vad in film (daca nu se vede nimic peste harta nu-i nimic, zici ca ai doar invizibile 100%, ti le-a vandut George Visan, si suptmarinul nostru e in imersiune “voita”, adica nu ca in 2011, inainte de “reparatia de urgenta”, legat cu paramele de chei)
  Apoi (dupa ce se termina si reconditzionatul la IAR93 ala de trebuie facut airworthy), poti sa scrii un protocol si sa iti faci un server simplu, sa te atace pe la spate prietenii si cunoscutzii, cu T34 sau F35 chestii de astea dintr-o litera si doua cfre), la alegere , faci o baza de date cu un inventar si le imparti fiecaruia, lui George ii dai F35-urile din dotarea RoaAf, si la restul le dai pietre
  Dupa asta te opresti, iti tragi sufletul si razi doua sticle de bere

  • Ma subestimezi, ma supraestimezi, ma aburesti cu uleiul ala, nici eu nu mai stiu ce sa cred.

   Sa o luam in ordinea importantelor.

   Mirul nu e bun de dat pe pila, ca nu ramane intre canelurile alea si nu mai e acelasi efect.

   Pot doar incerca sa fac un JCATS, dar nu ma duce capul sa trec mai departe de copierea-liprea int-un folder a unor harti militare romanesti de care ma foloseam pe ici pe colo, cand eram cadastras sau desenator de case.

   Partea proasta e ca nu stiu programare, d-apai sa stiu atata cata mi-ar trebui sa fac un engine pentru un JCATS. Aici cred ca e buba si imi apartine, ca am zis-o p-aia cu map editorul.

   Deranjant e ca ma subestimezi, tocmai la final. Doar doua sticle de bere, Paul? Doua?

   Poa’ sa fie din alea la trei litri, macar?

 • iar PR idiot al ministerului ce arata mai mult ca “nu avem/nu ne pricepem” decit o modernizare. un alt tip de abordare din partea lor si lucrul arata altfel, interesant si o ferea o baza pentru obiectivele marete: modernizare, incredere in armata etc.

  pina si defcon-ul (jocul) arata mai bine http://www.introversion.co.uk/defcon/about/screenshots.html

  la aliati chestia asta arata cam asa: http://www.shephardmedia.com/static/images/article/100729-N-5016P-002.jpg
  si prezinta caruta de vectori privind o unitate. aici avem un icon MARE ce ocupa aiurea un spatiu ce nu spune absolut nimic, deci o estimare, si inca una nereusita (degrevata de date, vectori sau diverse librarii interoperabile privind unitatile afisate).

  ” Nu beneficiază de briz-brizuri grafice… resursele serverului pe care rulează pot fi alocate pentru calculul mai rapid al soluţiilor”
  serverul unui sistem nu va gestiona “resursa grafica”, placile grafice alocate workstation-ului vin cu procesor incorporat exact pentru asta. povestea corecta e: ca nu trebuie si nu e necesar pentru stilul asta de estimare.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: