One day...

One day…

Nici lui Saddam Hussein nu i-ar fi reusit atat de bine, daca ar fi fost lasat sa isi faca de cap. Probabil ca regimul sau dictatorial nu ar fi provocat moartea unui numar atat de mare de irakieni… asupriti.

Va mai amintiti care a fost treaba cu Irakul? A trecut ceva timp… ia sa vedem cum imi amintesc eu sa fi fost.

Prima data, Irakul a acuzat Kuewitul ca extrage – ingrosand obrazul – petrol foarte mult dintr-un zacamant care in mare parte era sub teritoriul irakian. Saddam cel iute la manie a batut pe la Inaltele Porti ca sa-si spuna pasul, timp in care kuweitienii se plangeau ca Irakul nu dau inapoi banii pe care i-au luat cu camata de la dumnealor.

Cam asa a fost preludiul.

Pe urma, de dupa cateva porti inalte, lui Saddam i s-a dat de inteles ca poate lua masuri. Ghinionistul, le-a luat in sistem metric – toti kilometrii hartii Kuweitului. Poate daca ar fi incercat in mile, dupa procedura imperialismului britanic, Anglia si celelalte foste colonii nu s-ar fi deranjat.

Glumesc.

Si, ca la un imaginar joc de sah in multiplayer, Saddam a crezut in promisiunea: “daca tu ii dai mat lui X, noi iti vom lasa regele in pax”.

Lacomind, Saddam Hussein nu s-a multumit sa faca o expeditie intru prada si a dat sa inmatriculeze Kuweitul cu numere de Irak. Aveti dreptate, dracu’ l-a pus!

Apoi, s-a creat precedentul necesar pentru ca si altii s-o pateasca: Irakul poseda armament murdar si cetatenii sunt asupriti de un lider care face si drege.

Cumva, n-a inteles nimeni nimic din ce era de neinteles. Imi aduc aminte de expresia “This is Africa” si ma gandesc ca “This is Arabia” n-ar fi deloc o explicatie seaca. Insa, asta e o alta poveste.

Revenind la calendar, s-a lasat cu un prim razboi ca si deznodamant al unei campanii de dezinformare media.

A urmat o pauza, una ciudata, dupa care a venit un al doilea razboi in care… culmea, irakienii au opus o rezistenta impresionanta – comparand-o cu cea din precedentul. Ciudat, nu? Nu cumva ar fi trebuit sa arunce cu flori peste tancurile eliberatoare?

Adunand din 2003 si pana in 2011, victimele irakiene s-ar cam apropia de o jumatate de milion de oameni scazuti din populatia acestei tari. Concluzia este evidentiata de un studiu facut de cercetatori americani, canadieni si bastinasi, care au publicat-o in publicatia PLOS Medicine:

Beyond expected rates, most mortality increases in Iraq can be attributed to direct violence, but about a third are attributable to indirect causes (such as from failures of health, sanitation, transportation, communication, and other systems). Approximately a half million deaths in Iraq could be attributable to the war.

Iaca sursa: PLOS Medicine

Cum era bancul ala? “Niet freedom, eta karnaval!”

Democratie usoara!

 

– Iulian Iamandi –