Războiul ăsta – ca și altele – e chiar mișto, depinde pe unde te poziționezi în harta aia mare și mai ales de cum joci.

De-ar fi fost un asimetric, sau un angajament scurt, n-ar mai fi fost atât de profitabil. Zic bine? 😉

Să arătăm cu un deget, aproape random, către Peru. Țara asta e departe, departe rău față de războiul european și mai ales clasic aflat în desfășurare de peste doi ani. Peru dispune de avioane MiG-29 și Mirage 2000. Și și Suhoi Su-25. Toate cele trei tipuri de avioane de luptă enumerate sunt luate în vizor de ucraineni și de către țările potente care sprijină Ucraina să reziste împotriva invaziei rusești.

Că Peru are probleme cu întreținerea la avioanele astea, mai ales la cele rusești, e altă problemă. Se pot aduce la zi, atât pentru zbor cât și ca modernizări. Iar bani există. Depinde de Peru cum va juca.

Dar, să ne întoarcem la gaze, la Turcia, la Erdogan și la Europa.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că țara sa a realizat un mare pas înainte către transformarea într-un centru de comerț internațional de energie prin exportarea de gaze naturale către țări europene. Iar până în prezent, Ankara se poate mândri cu trei țări din Uniunea Europeană: România, Ungaria și Bulgaria.

We are on the cusp of a major breakthrough in achieving our goal of becoming a natural gas trading hub. BOTAS (Turkish state gas company) began exporting gas to Bulgaria, Hungary and Romania. Thus, for the first time we are exporting natural gas to two European countries that are not our neighbors.

A declarat Erdogan.

Numai că… nu a fost precizat al cui gaz este în subiectul marii bucurii. Ar putea fi gaz turcesc, din azerbaijan, rusesc sau de prin alte țări.

Gaz rusesc a mai fost transportat în Europa prin Turcia.

Dar, să ne amintim că prin toamna anului trecut și mai ales după explozia Nord Stream în Marea Baltică… președintele Rusiei a prezentat ideea creării unui hub de gaz în Turcia pentru a fi redirecționat în această direcție volumul de gaz ce nu mai poate fi transportat pe calea Nord Stream. Atunci Ankara a asigurat Moscova că infrastructura necesară este pregătită.

Președintele Turciei a adăugat pe lângă declarațiile legate de exportul de gaze naturale că nouăzeci de procente din activitatea de construire a primului reactor al centralei nucleare Akkuyu este gata.

Centrala nucleară Akkuyu este construită de către rușii de la Rosatom.

Ce spuneam pe la începutul acestei scrieri? Este foarte important cum joci, bani există.

Iulian Iamandi