Intenționam să încep prin a scrie “Deși departe, Marea Neagră…”, dar ce este departe pentru China? Atenția pe care o acordă schimbării balanței militare în Marea Neagră face parte din normalitatea analizelor geopolitice și militare pe care le face China în Marșul cel Lung executat cu răbdare de către această mare putere.

fregata Admiral Gorshkov (417), clasa Admiral Gorshkov

fregata Admiral Gorshkov (417), clasa Admiral Gorshkov

În analiza publicației China Military Online, Marea Neagră este considerată o fortăreață de importanță strategică ce conectează Rusia cu oceanele planetei. Moscova, evidențiază chinezii, a acordat o atenție foarte mare situației securității din Marea Neagră în ultimii ani întărind Flota Mării Negre în mod constant pentru a-și consolida influența militară în regiune.

Decizia Marinei Rusiei de a adăuga Flotei Mării Negre fregate din clasa Admiral Gorshkov este o decizie complexă pentru că include și construirea unei serii de infrastructuri costiere compuse din cheu, atelier de reparații și arsenal. Astfel, Flota Mării Negre va deveni mai competitivă.

Prezența noilor fregate vor întări semnificativ Flota Mării Negre, după ce Marina Rusiei a primit o lovitură serioasă în urma dezintegrării fostei Uniuni Sovietice. În particular, Flota Mării Negre a trecut printr-o reducere drastică în puterea de luptă datorită faptului că majoritatea navelor au fost în serviciu pentru aproape patruzeci de ani și nu au beneficiat de lucrări de întreținere și de modernizare, iar echipamentele electronice și sistemele de armament sunt serios depășite. Mai mult decât atât, scoaterea din serviciu a navelor vechi nu a fost urmată de înlocuirea acestora cu nave noi, Flota Mării Negre fiind în nevoie de nave mari de luptă.

Implicit, decizia dislocării de fregate din clasa Admiral Gorshkov în Marea Negră este un pas important în planul de a transforma Flota Mării Negre într-o forță puternică de descurajare în regiune.

Timp de foarte mulți ani, Marea Neagră a reprezentat o arenă contestată între NATO și Rusia, aceasta din urmă fiind dezavantajată din cauza puterii militare limitate.

Dar, în viitorul apropiat, dislocarea fregatelor din clasa Admiral Gorshkov va întări semnificativ Flota Mării Negre în confruntările cu NATO. În particular, rachetele de croazieră Kalibr de pe noile fregate Admiral Gorshkov au o rază de acțiune suficient de lungă pentru a putea lovi baza militară americană din România, iar rachetele hipersonice Zircon pot lovi chiar sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice Aegis Ashore Ballistic Missile Defense System (AABMDS) din regiune.

O asemenea combinație puternică va realiza descurajarea împotriva NATO și va permite Flotei Mării Negre să dețină un avantaj fără precedent în regiune, schimbând astfel peisajul militar și ridicând poziția Rusiei atât în Marea Neagră cât și în Mediterana – unde Moscova dorește să joace un rol mai important în geopolitică.

Impactul prezenței puternicelor fregate rusești vor agrava competiția dintre SUA/NATO și Rusia în regiunea Mării Negre.

Interesant este finalul ales de către cei de la China Military Online, care concluzionează că decizia Rusiei de a disloca fregate din clasa Admiral Gorshkov în Marea Neagră este un răspuns asimetric la amplasarea de către SUA a sistemelor Aegis Ashore în Polonia și România – măsură prin care Donald Trump a destabilizat balanța dintre SUA și Rusia în regiune.

Iulian Iamandi