Cavalerii Negri în acţiune

Cavalerii Negri în acţiune

Uzina Mecanică Bucureşti (UMB) a organizat luni, 27 aprilie, un colocviu cu tema reparării, fiabilizării şi prelungirii resursei tancului TR-85. La eveniment au luat parte secretarul de stat din Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, Sorin Encuţescu, locţiitorul şefului Departamentului pentru Armamente, general-maior Cătălin Moraru, locţiitorul şefului SMFT, general-maior Ion Ungureanu, reprezentanţi ai UMB, ai unităţilor de tancuri din Armata României şi ai altor companii subcontractoare ale UMB.

Reprezentaţii UMB, constructorul tancului TR-85, au prezentat mai multe opţiuni privind posibilităţile de îmbunătăţire a principalelor caracteristici tehnico-tactice ale TR-85, de la lunetă, la stabilizator, aparatură de ochire şi observare pe timp de noapte, protecţie balistică, sistem de conducere a focului sau complet de comunicaţii.

UMB a înaintat şi ideea producerii unui nou tanc modern, mult mai adaptat utilizării actuale a carelor de luptă.

Uzina mecanică a identificat peste 150 de companii autohtone care ar putea fi implicate în producerea de subansamble pentru un tanc românesc. Tancul mijlociu ar avea un echipaj de patru militari, greutate de 52-56 de tone, ar dezvolta 1.500 CP, cu o rază de acţiune de până în 500 km, viteză maximă pe şosea 70 km/h, pe teren 50 km/h.

Armamentul propus este format din tun cu ţeavă lisă calibrul 120 mm., mitralieră jumelată cu tunul, cal. 7,62 mm., mitralieră antiaeriană cal. 12,7 mm. Tancul ar putea trage 42 de lovituri la o distanţă prin ochire directă de 5.000 de metri.

Caracteristicile tehnico-tactice principale sunt: blindajul omogen (posibilitatea de blindaj suplimentar sau activ-reactiv) sau compozit, aparatură de observare şi ochire pe timp de zi şi de tip pasiv cu amplificare de lumină reziduală şi cameră termală pe timp de noapte, stabilizator cu acţionare electrică, sistem de conducere a focului integrat cu aparatură de ochire zi-noapte, navigare prin satelit, sistem integrat de avertizare la iluminare laser şi radar integrat cu sisteme de protecţie, comunicaţii integrate cu sistemul de management al luptei, protecţie CBRN, sistem de propulsie suspensie.

Sursa: Observatorul Militar