F-16C de la Avion, prezentat în zbor la BSDA 2008

F-16C de la Avion, prezentat în zbor la BSDA 2008

Victor Ponta a declarat neliniştitor într-un interviu acordat celor de la HotNews că România bate, cu pălăria în mână, pe la mai multe porţi întrebând cine are de vânzare niscai F-16 vechi:

“Ministrul Aparării discută în această perioadă şi cu Portugalia, şi cu alte ţări care au avioane de vânzare pentru a avea varianta tehnicş şi financiară cea mai bună”, a spus Ponta.

Servindu-ne un pahar cu apă de ploaie la temperatura camerei, acelaşi oficial românesc pur ne pune să ascultăm un mp3 (placa e demodată, iar domnia sa e tinerel) cu motivul “compatibilizare faţă de forţele NATO”:

“Decizia politică a României adoptată în CSAT este de a cumpăra avioane multiroll F16 pentru compatibilizarea cu forţele NATO. Şi a doua decizie clară luată este de a cumpăra avioane in use, nu avioane noi”.

Despre cam ce înseamnă în realitatea-realităţii compatibilitatea asta, am spus câteva vorbe chiar ieri în articolul de aici, aşa cum m-a dus capul.

“Ponta a spus că înţelegerea cu Portugalia “nu a picat”, dar a adăugat că România discută şi cu alte ţări care au “avioane disponibile”. “Nu am bătut palma cu guvernul portughez, nu am încheiat un acord final cu nimeni”, a mai spus premierul.”

O clipă, vă rog.. să îmi aplic nişte palme după ceafă.

Gata, mi-a căzut praful din ochi. Care înţelegere? Scrisoarea de intenţie stă în faţă din politeţe, apoi este dată la spate când apare un cumpărător real şi dacă hârtia e acceptabilă la atingere, va servi la ceva… vreunui portughez.

Vai steaua noastră! Pardon, cerul.

 

– Iulian Iamandi –