Talibani

Talibani

În ultimele luni, Moscova a fost acuzată de oficialii americani și afgani că a oferit sprijin mișcării talibane, inclusiv prin livrări de arme. Șeful Pentagonului, fostul general James Mattis, a menționat acest lucru în timpul unei vizite la Kabul în luna aprilie.

“Ne vom angaja în dialog diplomatic cu Rusia. O vom face de fiecare data când vom putea, dar ne vom opune Rusiei când va ignora legile internaționale și când nu va respecta suveranitatea statelor,” a spus secretarul apărării. A mai arătat că livrarea de arme de către o țară străină către Afganistan este “o violare a legilor internaționale”

În fine, aceste acuzații nu sunt surprinzătoare, având în vedere faptul că asemenea remarci au fost făcute de către diplomatul rus Zamir Kabulov. În decembrie 2015 a susținut că interesele Rusiei si ale talibanilor “coincid” în lupta împotriva Statului Islamic.

Mai ales că, pentru Moscova, talibanii sunt mai puțin periculoși decât jihadiștii Statului Islamic, deoarece obiectivele lor sunt în esență naționaliste, și, prin urmare, nu intenționează să “facă jihad” în afara Afganistanului. Și asta, chiar dacă liderul Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, si-a reafirmat loialitatea față de mișcarea talibană afgană.

“Talibanii au abandonat jihadul global și au devenit o forță națională “, a spus Z. Kabulov acum câteva săptămâni, cu puțin timp înainte de organizarea unei conferințe internționale referitor la Afganistan, la care SUA nu au luat parte.

Cu toate acestea, Moscova a negat acuzațiile americane și afgane privind transporturile de arme către talibani. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus în aprilie că aceste acuzații sunt nefondate.

În acest context, ministerul rus de externe a publicat pe 30 mai un comunicat plin de insinuari grele. Astfel, prin acest text, Moscova interoghează NATO si SUA vis-a-vis de subiectul avioanelor “neidentificate” ce au parașutat “in mai multe reprize”, în mai, “arme și alte echipamente militare” luptătorilor Statului Islamic instalați în provincia afgană Jowzjan.

Și, de asemeni, elicoptere neindentificate, au fost văzute în provincia Ghazni, mai precis în districtele Waghaz si Khogyani,  unde a fost semnalată prezenta Statului Islamic.

“În acest sens, o întrebare se pune în mod normal reprezentanților NATO și SUA: cunosc ei proveniența avioanelor neidentificate de pe cerul Afganistanului, o țară ce de 15 ani găzduieste militari ai SUA?”,  a întrebat diplomația rusă. Dar întrebând acest lucru, diplomații ruși acuză occidentalii că închid ochii la aceste livrări de arme. Ceea ce alimentează teoria conspirației despre originile Statului Islamic.

Mai ales că, domnul Lavrov a vorbit despre acest subiect la o conferință de presa ce a avut loc după întâlnirea acestuia cu omologul său din Zambia, Harry Kalaba. “Există dovezi că aceste elicoptere au adus ceva în zonele acestea, elicoptere neidentificate au aterizat in aceste zone și apoi au decolat… martori confirmă că s-au întors în baze în care erau și soldați americani. Printre alții. Asta ridică întrebări” a spus el.

Dar, dacă domnul Lavrov vorbește de dovezi, nu le poate prezenta. În plus, vorbește de avioane și elicoptere, al caror tip nu a fost specificat, mai ales că asta ar putea da un indiciu în ceea ce privește apartenența lor. În orice caz, de când a fost lansat acest comunicat, NATO și Washington nu au răspuns la insinuările Moscovei. În orice caz, în ceea ce îi privește pe americani, munițiile livrate Statului Islamic, au fost cele de avioane multi-rol si de AC-130. Una dintre ele, MOAB, chiar a făcut și un zgomot foarte mare.

Iuliu Popovici

sursa: opex360