Armata Romana Fortele Terestre

Posibilele etape urmatoare de modernizare a artileriei antiaeriene

flakpanzer-gepard

complexul Ghepard

Intr-un articol publicat in Observatorul Militar, dedicat aniversarii a 100 de ani de existenta a artileriei antiaeriene in Armata Romana, este publicat si un scurt fragment legat de viitoarele modernizari de care ar putea beneficia aceasta arma, informatii care au reiesit din discutiile pe care autorii articolului le-au avut cu Generalul-locotenent (ret) Gheorghe Popescu.

„Din discuțiile purtate cu generalul Popescu a rezultat faptul că pentru viitor, ar putea avea loc o altă etapă de modernizare a tunurilor antiaeriene, prin adaugarea pe complexul GHEPARD sau pe alt mijloc de transport și a unei mitraliere antiaeriene de calibrul 12,5 mm sau 14,7 mm, precum si o rachetă antiaeriană similară cu STRELA-2M sau STRELA 1M.”     

Informatiile evocate in acest pasaj al articolului nu provin dintr-o strategie asumata de MApN, insa unele dintre ele pot reprezenta directiile pe care armata le-ar putea urma pentru modernizarea apararii antiaeriene.

– David Victor –

11 Comments

 • La un moment dat a fost implementata si testata solutia cu CA94 pe Gepard, parca s’au facut si trageri zic ei cu rezultate peste planul cincinal de CA94 la hectar

  http://www.afahc.ro/ro/afases/2015/afases_2015/air_force/Radulescu_Sandru.pdf la pagina 2

  Si asa a murit proiectul 🙂 🙂

  Toata lumea se modernizeaza/digitizeaza/schimba radare/electronica … noi mai punem o mitraliera si numim asta modernizare 🙂 🙂 … ca la fregate presupun…

  Alooooooooo…va mai dau eu 100 de lei 🙂 🙂 … lasatzi’o dracului de mitraliera… de un AHEAD ceva atzi auzit?

  Mai bine urcatzi 6 baieti pe laterale sa traga cu AKMurile in sus, mai multe guri de foc, si ala de sta pe turela cu binoclul e conducatorul de foc: “mai la dreapta baietzi…asa…acuma un pic mai sus…mai sus ba Vasile boul dracului, ce dracu nu intelegi ba, esti turc ?!”

  • In contextul geopolitic deosebit de favorabil in care Romania se afla acum ma enervez cand vad cum ai nostri nu profita de ocazie ca sa relanseze ce a mai ramas din industria noastra de aparare. Ce ne lipseste nu sunt banii, ci ambitia si tupeul.

   • N-ar strica si un dram de nesimtire pe langa ambitie si tupeu. Culmea e ca ai nostri sunt nesimtiti, tupeisti si ambitiosi numai loco. Pe plan extern sunt mai blanzi si mai fraieribili decat oile.

   • Din gandirea vizionara a generalilor la metru…in loc sa se gandeasca sa le modernizeze detectia, FCSul, ca am inteles ca’s analogice, sa faca vreun eventual upgrade la un AHEAD ceva, astia se gandesc sa mai puna o mitraliera pe ele 🙂 🙂 🙂

    Ce ambitie si tupeu, ambitia si tupeul nu le lipseste insa sunt directionate in alta parte si nesimtire exista in cantitati mari, astia vor grade si pensii, restu’s prostii 🙂 🙂 🙂

 • „Din discuțiile purtate cu generalul Popescu a rezultat faptul că pentru viitor, ar putea avea loc o altă etapă de modernizare a tunurilor antiaeriene, prin adaugarea pe complexul GHEPARD sau pe alt mijloc de transport și a unei mitraliere antiaeriene de calibrul 12,5 mm sau 14,7 mm, precum si o rachetă antiaeriană similară cu STRELA-2M sau STRELA 1M.”
  Probabil era 12.7 si 14.5. in fine – nu ma leg de oportunitatea adaugarii unei mitraliere. Ma leg de calibru, mai specific 14.5. WTF? Dupa 12 ani in NATO cineva inca se mai gandeste la 14.5?

 • Discutia despre viitorul artileriei AA trebuia purtata cu cineva de la agentia ptr. armamente.Sigur, daca am fi avut o industrie, macar ca cea slovena,se poate integra orice calibru cu RA intr-un modul.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: