Marți, 3 martie a.c., a avut loc, la Palatul Cotroceni, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, condusă de către Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis.
**
O primă temă dezbătută de către Consiliu a reprezentat-o analiza stării de securitate din Ucraina şi implicaţiile pentru România. Membrii Consiliului au apreciat că sprijinul consecvent al României pentru Ucraina, de la declanşarea crizei, a marcat o deschidere fără precedent a autorităţilor de la Kiev față de cooperarea bilaterală cu România. În continuare, membrii Consiliului au luat în discuție stadiul proceselor de asociere politică şi economică cu Uniunea Europeană și stadiul demersurilor de integrare euroatlantică a statelor din Balcanii de Vest. Aceştia au apreciat că, în anul 2014, s-au înregistrat progrese privind parcursul european al acestor state. Totodată, membrii Consiliului au considerat că regiunea Balcanilor de Vest trebuie inclusă într-o viziune de ansamblu asupra Europei de Sud-Est, care să întărească rolul strategic al României în zonă. Exercitarea de către România a rolului de pivot al NATO şi UE în regiune va contribui, la momentul oportun, şi la acceptarea de către partenerii occidentali a includerii Republicii Moldova în pachetul de extindere care are în vedere Balcanii de Vest.
O altă temă de pe agenda şedinţei a reprezentat-o informarea cu privire la stadiul îndeplinirii Programului multianual de restabilire a capacităţii de luptă a Armatei României pentru perioada 2013-2016 şi în perspectivă până în anul 2022. Membrii Consiliului au concluzionat că, în anul 2014, România a continuat respectarea angajamentelor asumate în cadrul organismelor internaţionale de securitate, simultan cu reducerea contribuţiei cu forţe în teatrele de operaţii.
Membrii Consiliului au remarcat că decizia de creştere a bugetului alocat apărării la nivelul de 2% din PIB până în anul 2017, urmare a consensului obţinut din partea tuturor partidelor parlamentare, va asigura revigorarea programelor majore privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României şi va reprezenta şi o oportunitate certă pentru industria de apărare.
Următoarea temă a constituit-o avizarea proiectului de lege privind planificarea apărării. Membrii Consiliului au apreciat că această lege urmăreşte eficiența procesului de planificare a apărării, concentrat asupra dotării militare, în scopul integrării tuturor disciplinelor de planificare a apărării şi asigurării coerenţei acestora cu planificarea din celelalte state NATO şi UE.
Referitor la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare desfăşurate în anul 2014, membrii Consiliului au fost informaţi despre concluziile raportului prezentat şi propunerile Guvernului de îmbunătăţire a activităţii instituţiilor implicate.
În continuare, membrii Consiliului au analizat şi aprobat raportul privind activitatea Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO, în anul 2014, instituţie al cărei obiectiv general a constat în dezvoltarea capacității de răspuns la incidente de securitate cibernetică şi a relaţiilor de cooperare cu entități naţionale sau internaţionale, cu atribuţii şi responsabilităţi în domeniul securităţii cibernetice.
Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat propunerile Prim-ministrului referitoare la intrarea și staționarea pe teritoriul României, în perioada mai-iunie 2015, a unor forțe și mijloace ale armatei portugheze, având în compunere patru aeronave F16 Falcon și personalul aferent (aproximativ 150 militari și civili) în scopul pregătirii și desfășurării misiunilor de Poliție Aeriană NATO. Președintele României urmează să informeze Parlamentul cu privire la decizia luată, în condițiile legii.
În cadrul ședinței, s-a aprobat Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind activitatea desfăşurată în anul 2014 şi s-a decis trimiterea acestuia, spre examinare, către Parlamentul României.
Departamentul de Comunicare Publică
03 Martie 2015
Umilinta suprema…..multumim tuturor parazitilor ce s-au perindat la putere dupa ’89.
Eu zic ca ne incadram in tipar, ca sa nu zic ca ne numaram printre cei care au fost bagati la stanoaga.
Romania este doar la fel ca si celelalte tari din zona tampon intre NATO ala adevarat si Rusia fosta sovietica.
Mai la obiect, Fortele Aeriene Romane sunt precum celelalte din zona tampon: de la sute de avioane de lupta… la doua escadrile.
Ce, nu-i de ajuns pentru niste pătrăţeluri de harta din zona tampon destinata intarzierii unei posibile agresiuni din partea Rusiei?
Din pacate pe mine nu ma incalzeste cu nimic faptul ca “si ceilalti sunt ca noi”.De altfel,polonezii ne arata ca se poate si atfel.Eu pur si simplu nu inteleg ce e in mintea politicienilor,nu inteleg frate.Eu,un simplu cetatean nascut in 1984 sunt siderat,sunt de-a dreptul disperat cand vad ce e in jurul meu: sub 20 de milioane de locuitori,(de la 23.2 in ’89),economie “ioc”,Armata “ioc”,sanse de redresare “ioc”.Se poate spune ca generatia mea este ultima care va trai intr-o Romanie de sine statatoare locuita de romani.Eu sunt in stare de soc si furie ca animalele astea asista nepasatoare ,ba char pun umarul, la aceasta dezintegrare.
Costin-
Deși înțeleg frustrarea, pe care o cam împărtășim toți, mai mult sau mai puțin, nu înțeleg iraționalitatea. Vreau să zic că exagerarea unui adevăr poate pune pe aceeași orbită falsă ca și negarea lui. Sigur că au fost și sunt probleme mari, nedreptăți și ratări, însă să ajungi să îți desconsideri viața, țara și nația e cam mult.
Pune umărul să o faci mai bună, dacă poți, dar nu cred că amplificarea angoasei ajută. Nici panicarea și nici dezgustul – care blochează orice inițiativă.
Capul sus și mergem mai departe pe drumul spre mai bine. Uită-te bine în jur și găsește ce e mai bun. E fals să spui că înainte era mai bine… e clișeu absurd. Nici societatea, nici statul și implicit nici armata nu erau mai bune – dovada stă în modul mizerabil în care le vezi azi. Asta nu înseamnă că tendința nu e pozitivă și că nu va fi mai bine, din contră.
Amin.
Te rog sa nu ma intelegi gresit,eu nu-mi desconsider si nu-mi voi desconsidera tara niciodata.Nu fac parte din generatia facebook care urla disperata ca “ei nu vor participa la nici o chemare de inrolare si vor pleca in Occident in caz de razboi”.Eu ma simt doar neputincios si uneori furios pentru ca mi se pare,ca noua,ca tara,ne fuge pamantul de sub picioare si nu intrezaresc nimic bun la orizont.Sunt frustrat ca nu pot face nimic.
Știu. Nu am scris nici de generație, nici nu acuz că desconsideri. Acuzam la modul general tendința multora de a face asta.
În rest, da, tare frustrant. Zilnic suntem agresați și frustrați, eu unul simt așa, dar de aici până la disperare sau furie (care întunecă mintea și ascunde soluția) e cale lungă. Adică nu servește la nimic să te încrunți, să te consumi nervos. Fă bine zi după zi, pentru tine și familie, țară și nație (oricât te enervează și îngrețoșează) și lucrurile vor fi mai bune pentru toți. Știu că sună a text simpatic și gol, dar altă soluție nu e pentru cetățean. În timp clasa politică se va reforma, forțată de împrejurări. Societatea, economia și armata, idem.
În plus, nu-i dracu-atât de negru pre cât se zice! E și roz…
Boon – acum probabil ca daca s-ar desecretiza contractul probabil ca am gasi si de ce a costat atata…..o parte din bani erau destinati misiunii de politie aeriana – Canada….Portugalia intercalat cu USAF.
Desi ne asigura toti din MApN ca sa stam linistiti MIG 21 LanceR este la captul vietii operationale.
marius acuma la sf lui februarie au scos 3 din rk , doua C-uri de la luna si borcea, si o dubla de la borcea
deci oarece c-uri de politzie aeriana ar mai fi
O chestie inca nu mi-e clara. Au venit F-uri portugheze pentru ca 21 nu mai poate? Sau vor face treaba impreuna, ca atunci cand au venit canadienii cu 6 Hornet.
Dan, LanceR e cât se poate de operațional, în pofida scriselor unora care nu ai idei mai grozave. Nu sunt noi, nu sunt tinere, dar zboară și își fac treaba. Bref- vor fi în dotare încă ani buni, în paralel cu tura asta de F-16 românești. Idem pt vizitatori.
Observ cu cat tact s-a amanat luarea acestei decizii referitoare la necesitatea efectuarii politiei aeriene de catre straini, spre sfarsitul mandatului fostului presedinte, desi ea evident trebuia luata mai de mult! Un fel de …dormiti linistiti, FNI veghiaza! Cred ca a venit timpul sa nu mai bagam mizeria sub pres….suntem praf, pamant de flori!!! Exact in timpul mandatului sau, mai precis la inceputul primilor 2-3 ani, s-a pierdut startul modernizarii armatei romane, in special a aviatiei. Atunci cand profitorul si avidul de functii, Calin Popescu Tariceanu, se scalda in bani si afirma ca el investeste in oameni, nu in fiare! Cred ca la vremea aia nu si-a dat seama ca si ‘fiarele’ alea ii pot aduce spaga mult dorita, nu doar ‘oamenii’ domniei sale prin care dorea sa spele, sa delapideze si sa devalizeze banii…pardon, sa-i investeasca! Bonus malus…ne-au prins vremurile nasoale chiar cand s-a trezit ursul din barlog. Se putea mai rau de atat?
Cezar, hai să ne calmăm, să respirăm adânc și să ne gândim că nu e chiar așa. Ce sens are să ne văităm, trecând dintr-o extremă în alta?
Să o luăm cu pași mărunți și să vedem realitatea, să deslușim ce trebuie să facem să ne meargă bine.
Dincolo de supararile noastre vesnice, am sa zic o treaba:
Portughezii vin pentru ei, nu doar pentru noi.
Situatia din Estul NATO e alta fata de cea din vecinatatea Portugaliei.
D-asta vin, restul e glazura.
Adica au de luat in piept situatiile si de bagat la cap. Mai mult, au de invatat de la pilotii romani mostenitori ai tacticilor de lupta sovietice si dupa ceva DACT-uri vor intelege ca nu e ca in filme.
Iulian – asa-i cum spui tu cu privire la portughezi ca vin aici si pentru ei nu doar pentru noi asa cum si noi am deplasat si pentru noi avioanele sa faca politie aeriana in statele baltice.
Sunt convins ca avem piloti buni si rezultatele la DACT o sa fie bune si o sa se traga concluzii de ambele parti.
Problema este ca de vreun an asa de cand cu problemele din Ukraina ne tot viziteaza cate unii drept urmare concluzia este ca suntem ajutati si ca cele 2 escadrile de MIG 21 sun un pic insuficiente in conditiile date de zona instabila.
Îhîîî, bine pun-tat. Nu e nimic rău să fim susținuți practic și vizibil, că tot se panichează lumea că ne lasă aliații la nevoie…
Nu se pune problema indisponibilității la zbor sau a incapacității, dar patrula e binevenită și, cum mai spuneam, nu e întâmplător că vin tocmai ei cu tocmai suratele alor noastre.
WoW! deci dupa ce her Klaus s-a tinut frumos de manuta la Paris cu Poro (shenko) si s-au intretinut la nustiuce intalniri, a decis la exact un an de la izbucnicrea confictului in Ucraina, sa convoace si Consiliului Suprem de Aparare a Tarii pentru “analiza starii de securitate din Ucraina si implicaţiile pentru România”. Concluziile, imi permit sa le citez:
1. “sprijinul consecvent al României pentru Ucraina”
2. “rolul strategic al Romaniei în zona”
3. “exercitarea de catre Romania a rolului de pivot al NATO si UE în regiune”
Ca domnul Klaus, nu avea absolut nici o treaba nu politica in general, dar mai ales cu politica externa, stiam de dinainte sa-l votez. Ceea ce nu stiam, este ca pe langa el fac paduchi tot felul de sfatosi cu titlu de consilieri, care au o memorie precum pestele. Acestora doresc sa le dau cateva exemple din istoria recenta de dupa ’90, a relatiilor dintre cele doua tari:
1. Krivoi Rog – combinatul “faranumar!” a carui pierde contabila s-a oprit din numaratoare undeva la 1.2 mld $$
2. canalul Bistoe si incidentul navei Rostok, google search, daca nu mai pe scurt, eram toti maro la cur, si nu stiam cum sa ne cerem scuze ca am indraznit sa ne exprimam o parere.
2. Transnistria – in 92 au participat direct cu trupe si au sustinut desprinderea regiunii, pe care probabil si-o doreau pentru ei. Tot din 92 din pana in prezent au fost parteri deplini in formatul de negociere 5+2, unde si-au adus contrinutia ca negocierile sa fie formale si sa esueze. Asta ca sa nu mai zic de mafia care actioneaza in zona si de conducatorii regiunii transnistrene care sunt tot ucraineini.
3. desi detine ocupate in mod arbitrar mai multe teritorii romanesti (parte din Maramuresul istoric, tinuturile Apsei, Barjavei, Izvoarele Tisei, nordul Bucovinei istorice, Bugeacul ,Ismail, Cetatea Alba) au dus o politica de distrugere a identitatii romanesti mai dura chiar decat Stalin. Inclusiv noua “conducere europeana” care a interzis invatarea si utilizarea limbilor minoritatilor nationale!
4. Contenciosul privind platoul continental al Insulei serpilor si delimitarea zonelor economice exclusive, rezolvat intrucatva dupa procese indelungi la tribunanul international de la Haga. Este evident pentru oricine ca ei sunt foarte impacati si bucurosi pentru pierderea platformei continentale.
5. pericolul pentru Romania, vine din falimentul statului ucrainian, si din ascensiunea in randurile puterii a grupurilor de extrema dreapta de inspiratie nazista. Pentru cei cu nota 5 la bac, pot sa le spun pe scurt ca, atrocitatile si crimele savarsite de catre nationalistii ucraineni in timpul WW2 sunt infricosatoare in adevaratul inteles al cuvantului. Ele arata un nationalism ucrainian subuman, plin de o ferocitate si o ura bestiala fata de fiinta umana. In comparatie cu Ucraina, Germania nazista a fost un stat de drept, iar pe langa Stepan Bandera, Hitler a fost un copil naiv. Google 4 batalionul Lvov, Babi Yar, divizia Galicina .. etc.
6. daca toate acestea nu conteaza pentru interesul nostru, propun sa ne continuam sprijunul consecvent prin contruirea in prima faza a unui pod de flori! Doamne ajuta!
si ptr cei cu nota 5 la bac ce propui???
hai sa intram cu tr-urile prin ucraina si sa trimitem vanatorii de munte sa ocupe sate mai pe la nord ???
ce-i asta?? hugo chavez mort de beat lovind verbal imperiul??
as vrea sa te vad dand raspunsuri la punctele enumerate de tine
vezi tu politica externa se duce in functie de interese
toti oamenii seriosi(state serioase) stiu treaba asta si o inteleg ca atare
asa ca incearca sa convearga pe anumite chestiuni ce le convin pe altele cauta cai…
sau unii sunt de parere ca stabilitatea care domneste ..in general acum in tara …nu mai e chiar raiul nebunilor
as vrea sa enumerezi niste cai de rezolvare ..asa sa ne facem o idee
Bre,nu-ti pierde vremea cu alde astia.Psyops rusesti merg pe directii bine gandite.Odata baga chestii adevarate,insa doar partial.Probleme cu Ucraina au fost la greu.Si le aminteste tovarasul.Baiul e ca sunt perfect nerelevante in contextul actual.Par example,platforma continentala e a noastra.Insa daca Novorusia se intinde mai spre noi,ar incepe imediat sa o conteste,deci adio orice exploatare a ei.Nici o firma nu exploateaza daca bate vant de bum-bum.
A doua directie e gargara cu mareata Armata Rosie,cea plina de bombardiere si rachete,care in 12 ore ocupa toata Romania si nu mai lasa piatra peste piatra.E un cretinism crancen,dar cine spune ca raspandacii si credulii trebuie sa fie destepti sau cunoscatori in ale razboiului.
p.s Pe Bandera,nationalistii ucraineni,lituanieni,estoni,letoni si romani,dar si pe cazaci sau voluntarii din ROA,un milion la numar,sa-i pupati in c.r.Fara jivinele bolsevice care au instaurat foametea si canibalismul+deportari si executii in masa peste tot pe unde au ajuns,nu era nici un razboi mondial .
Portughezii nu asigura politia aeriana, portughezii ne ajuta sa ne facem politie aeriana. MiGurile noastre inca pot. Si e o idee foarte buna sa vin portughezii cu F-16, ca le vom utiliza avioanele mai ava…
“MiGurile noastre inca pot” .. e cam tarziu pentru campania de araturi de primavara dar ma rog .. din 10 buc facem 1 sa plonjeze cativa km intr-un Tupolev. Aveam un amic maistru la intretinere, vai Doamne .. numai ei stiau cum adunau 1-2 sa aboare de 1 Decembrie .. altfel erau consemnate la sol.
“Campania de araturi de primavara”… Daca erau UAV/UCAV-uri, exprimarile n-ar fi contat. Avand insa in vedere faptul ca la bordul avioanelor noastre sunt oameni, piloti militari, oameni care fac sacrificii pentru a-si indeplini datoria sub drapel… e pacat sa ne exprimam asa.
Da, imi cer scuze pentru exprimare, nu a fost in intentia mea sa ii jignesc pe pilotii militari. Ce am vrut sa exprim este ca le cerem foarte mult, in conditiile in care le oferim echipamente si arme care ar trebui sa figureze la muzeu!
“Portughezii nu asigura politia aeriana, portughezii ne ajuta sa ne facem politie aeriana.”
Asadar, asigura Politia Aeriana. Ca o fac in paralel cu noi e chestie de nuanta. Nuanta care nu poate ascunde starea maro in care ne aflam.
Cu 4 F-16 nu poti sa faci politie aeriana la suprafata Romaniei. Poti in tarile Baltice. E ca si cum ai spune ca americanii le fac polonezilor politia aeriana cu escadrila aia de 12 avioane…
Pai sa le spui asta si celor de la CSAT, sunt niste imbecili. Trebuiau sa aprobe zboruri de agrement cu F-16, nu misiuni de Politie Aeriana…
zboruri de agrement au fost anul trecut
http://www.mediafax.ro/politic/ponta-despre-zborul-cu-f-16-experienta-absolut-unica-nu-poti-sa-o-compari-cu-cea-de-la-masina-foto-12482692
Iulian, aș avea rugămintea de a schimba titlul, cu unul corect. Este fals „(…)ne vor asigura(…)”, corect este că vom fi sprijiniți. Am părere bună despre acest spațiu și nu doresc să o schimb. Ia în considerare solicitarea mea, meditează personal și ia decizia care se impune. Nu faci favoruri nici cetățenilor, nici cititorilor, nici statului … cu atât mai puțin Armatei Române. Cred că e datoria ta să asiguri propagarea corectă a informației.
Intr-adevar, responsabilitatea suprema imi apartine. Insa n-am instaurat regulament de ordine interioara cu “bun de tipar” din partea mea, pe fiecare material de autor. Cu siguranta colegul meu a dat titlul in viteza. Asa, printe picaturi… de la servici.
Iar critica este constructivă și întru bine. Insist că ar trebui regândit titlul, să ilustreze adevărul și realitatea, nu vreo sperietoare senzaționalistă care face jocul adversarilor și deprimă moralul unora.
Retrag, e schimbat acum. Felicitări pentru decizia înțeleaptă!
am cautat si eu
dar toate articolele au ca sursa agerpres
par exampli asta de aici
http://www.wmcactionnews5.com/story/28252152/portuguese-jets-will-head-to-romania-for-nato-mission-in-may
Nu e o treaba rea pana la urma, o sa coexiste escadrila de f16 cu cea de lancer inca ceva ani, acuma daca vin cu 150 de tehnici si armurieri si sculele de suport – pot sa arunce macar un ochi si cei care nu vor merge la training la portughezi sau americani