NH90 helicopter

Ministerul portughez al Apărării a decis să suspende participarea ţării în programul comun NH90 şi nu va primi cele zece elicoptere NH90 Tactical Transport Helicopters (TTH) care au fost comandate pentru a echipa unitatea de aviaţie uşoară a armatei – Unidade de Aviação Ligeira do Exército.

Renunţarea va scuti Portugalia de cheltuirea a 420 milioane de euro, care cu siguranţă vor fi investiţi în alte proiecte. La acest moment însă, această ţară a investit ceva bani în programul NH90.

Decizia trage înapoi din evoluţie armata, care se aştepta să deţină propria capacitate de mobilitate.

Pandur II 8X8 cu turelă SP-30, Armata Portugheză

Asprul climat economic pe care îl înfruntă Portugalia are un grav impact asupra procurării de tehnică militară pentru forţele armate ale acestei ţări.

În afara ieşirii din programul elicopterului comun NH90 şi anularea comenzii de 10 NH90 TTH, reducerile de cheltuieli vor mai afecta şi alte achiziţii planificate. Parte dintre acestea vor fi anulate, pe modelul NH90, iar altele se vor renegocia.

De exemplu, se renegociază cu General Dynamics European Land Systems pentru achiziţionarea a mai puţin de 260 vehicule blindate Pandur II 8×8 comandate iniţial.

Sursa: Jane’s

Cum şi România se află precum Portugalia atât în Uniunea Europeană, cât şi în criză, eu zic să batem în lemn. Chiar dacă nu avem de ce.

– Resboiu –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu

Forumul Resboiu

Pagina de gardă a portalului

Ramura dedicată Armatei Române

Ramura dedicată spaţiului

Ramura dedicată dronelor