Amiral Kuznețov

După ce a fost dislocat timp de 3 luni în Mediterana orientală pentru susținerea acțiunilor militare ruse din Siria, portavionul “Amiral Kuznețov” va intra într-o perioadă de inactivitate timp de mai mult de 2 ani pentru a fi modernizat. Informația a fost făcută publică pe data de 6 martie de către Agenția de Stiri TASS, ce a citat o sursă anonimă din ministerul apărării rus.

“S-a luat decizia de modernizare a portavionului la șantierul naval de la Zvezdochka înainte de terminarea primului semestru din 2017. Planul proiectului, care stabilește prețurile și volumul de muncă ce trebuie efectuată, va fi stabilit în câteva luni”, precizează sursa. “Toată munca la bordul navei trebuie terminată până în 2020”, a precizat aceeași sursă.

Pentru moment,  nu s-a semnat nici-un contract cu șantierul naval, iar costurile sunt estimate la aproximativ 340 milioane de dolari (20 miliarde de ruble). Această operațiune va face ca unicul portavion rusesc să fie echipat cu noi sisteme pentru războiul electronic, sisteme de comunicații, de navigație și luptă. Securitatea zborului va fi ameliorată odată ce vor fi instalate sisteme de control noi, ce vor face apuntarea mai sigură. În fine, 4 din cele 8 cazane vor fi înlocuite (celelalte 4 vor fi “reparate”).

Solicitat de Agenția TASS, șantierul naval Zvezdochka din zona Severodvinsk, a afirmat că este gata pentru începerea lucrării pentru prelungirea perioadei de exploatare a portavionului cu înca 25 de ani. Dar a refuzat să dea alte detalii privind volumul de muncă si termenele limita, deoarece contractul nu a fost încă atribuit.

Intrat în exploatare în 1990, acest portavion nu a beneficiat de modernizări majore, în afară de cea din 1997, după prima sa misiune în Mediterana. Misiunile sale fiind rare, nedepășind mai mult de 6 luni, el a rămas în mare parte a timpului în portul de origine.

Afara de modernizarea portavionului “Amiral Kuznețov” Rusia are ambiția de a se dota cu un al doilea portavion de luptă, ca parte a proiectului “23000E Shtorm”

sursa: opex360.com

Iuliu Popovici