Portavionul american USS Carl Vinson şi grupul de luptă care îi este ataşat, au intrat în Marea Chinei de Sud şi au început patrulările în regiunea disputată.

USS Carl Vinson

USS Carl Vinson

Demararea “operaţiei de rutină” – da, ştiu, trăim într-o epocă a operaţiilor de rutină programate anterior.. – apare la o săptămână după ce Beijingul a atenţionat Statele Unite ale Americii să nu provoace China sub aspectul suveranităţii în Marea Chinei de Sud.

Mai mult decât atât, China ia în considerare modificarea legilor maritime astfel încât navele străine să solicite Chinei permisiunea de intrare în apele sale. Şi şi mai mult decât atât, submarinele vor trebui să navigheze la suprafaţă în perioada în care tranzitează apele Chinei.

Înainte de misiunea de patrulare în Marea Chinei de Sud, USS Carl Vinson (CVN 70), împreună cu distrugătorul purtător de rachete ghidate USS Wayne E. Meyer (DDG 108) şi avioane din Carrier Air Wing 2, au fost executate antrenamente comune în apropiere de insulele Hawaii şi Guam, pentru îmbunătăţirea pregătirii şi dezvoltarea coeziunii ca şi grup de lovire.

După o escală în Guam, grupul de luptă a efectuat operaţii în Marea Filipine.

Vinson a mai fost trimis în Pacificul de Vest în 2015, când a desfăşurat exerciţii comune cu Royal Malaysian Navz şi Royal Malaysian Air Force în Marea Chinei de Sud.

USS Carl Vinson a operat pentru prima dată în Marea Chinei de Sud în anul 1983 şi în total a operat de 16 ori în această mare, în cei peste 35 de ani de carieră.

“The training completed over the past few weeks has really brought the team together and improved our effectiveness and readiness as a strike group,” said Rear Adm. James Kilby, commander, CSG 1. “We are looking forward to demonstrating those capabilities while building upon existing strong relationships with our allies, partners and friends in the Indo-Asia-Pacific region.”

Pe timpul misiunii, Grupul de Lovire Carl Vinson va rămâne sub comanda şi controlul Flotei a III-a a US Navy.

 

Sursa: Naval Today

Iulian Iamandi