Categories: Geopolitica

Portavionul Admiral Kuznetov va fi trimis catre baza navala Tartus din Siria

Admiral Kuznetov

Marina Rusa a confirmat ieri ca va trimite portavionul Admiral Kuznetov in portul sirian Tartus la inceputul lunii Decembrie.

Si de data aceasta putem zambi: dislocarea navei nu are legatura cu evenimentele recente din Siria, planurile fiind vechi de luni de zile…

Nimic ingrijorator. Nu?

Admiral Kuznetov are baza in Severomorsk, pe coasta rusa a Marii Barents.

La bordul portavionului, rusii dispun de avioane Suhoi si elicoptere Kamov.

Sursa: In Serbia

Decembrie? Desigur, n-are NOS ca sa ajunga mai repede… insa, daca Siria ia foc – ori gaz, ca e posibil… – in curand, Rusia probabil va face tot posibilul sa aibe acces in Tartus si dupa dez-Assadizare.

 

– Iulian Iamandi –

Resboiu

View Comments

    • Daca ai remarcat ca am o scapare, de ce nu m-ai ajutat? Eu sunt la job si azi si incerc sa fac cate ceva si pe aici, printre picaturi.

      • Am fost poate prea rau, dar avand o memorie fotografica dezvoltata imi este greu sa ii inteleg pe ceilalti. Si oricum Kuznetov n-a aratat niciodata atat de bine :).

  • N-ati inteles, este viitorul Admiral Kuznetov :).
    Cand il trimit ? In decembrie? Pana atunci se termina loviturile limitate americane(daca le mai dau) si au timp rusii sa-i anuleze plecarea? Ma intreb de ce il mai trimit la Tartus daca nu poate intra in port.

    • Acum Iulian sper ca nu s-a suparat ca am glumit un pic pe seama imaginii. Cei ce citim Resboiu de atata amar n-avem cum sa aruncam anatema pentru o mica scapare si care nu mi se pare nici macar foarte grava. Tot pe acilea ne invartim chiar daca unii participam cu mesaje mai putin.

  • @Sweeper

    Dupa cum am mai zis, nu suntem perfecti! Omu' nu traieste din forum, asa ca in goana dupa timp si bani mai scapa niste perle...

    Nu vreau sa ma laud, dar eu cred ca sunt mai bun! (la perle), noroc ca le scoate Geroge inainte de upload.

  • Pentru niste oameni care fac asta tot timpul in paralel cu job-urile care nu sunt de stat cred ca acest forum este unul care ofera informatii mai bune si mai variate decat poate presa scrisa la ora actuala.
    Greselile vor aparea si din lipsa de timp si din viteza cu care incropesti un articol sa il pui pe site.

        • nu cred ca au destule 29K operationale, merge vorba demult timp ca cumpara 24... dar nu am vazut sa le fi primit... Cred ca au vre-o doua la bord pentru testari in mare..

  • Eu mai stiu ca la o prezentare undeva in Washington, la o adunare a "capetelor" de securitate si congressmeni,plus pressa, au pus sliduri cu nave rusesti de razboi, prezentandu-le ca US Navy... :)
    asa ca ...nu-i mare treaba...

  • Eh, se mai intampla, omu se grabea probabil si nu a avut timp sa verifice si sa slefuiasca tot articolul, nu e cine stie ce greseala. Sunt foarte sigur ca Iulian stie foarte bine care ce portavion e

    Aici e adevaratul Kuznetov, pentru comparatie

    http://vmf.oruzie.su/images/stories/avianosec/Kouznetsov.jpg
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c6/Russian_aircraft_carrier_Kuznetsov.jpg

    Si aici o comparatie ca marime intre diverse portavioane

    http://th04.deviantart.net/fs71/PRE/f/2012/254/8/7/aircraft_carrier_size_comparison_by_zhanrae30-d5ec7ch.jpg

    Parerea mea e ca rusii doar vor sa marcheze momentul (si poate sa lase impresia unora ca au un cuvant de spus, mai mare decat in realitate) dar nu se vor opune la vreun atac asupa Siriei. Odata pentru ca nu ar putea prea mult, si odata pentru ca un astfel de atac eu cred ca va fi oricum unul de fatada si nu unul care sa-l puna cu adevarat cu spatele la zid pe Assad.
    Atata timp cat Assad are Scudurile alea echipate cu arme chimice, si e vecin cu Israelul (si cu Turcia) nu cred ca va fi atacat in forta. Cel mult se vor baga in continuare fonduri si oameni (mai ales din partea unor state arabe) pentru a eroda in continuare armata lui Assad in speranata ca va ceda la un anumit moment, sau ca se va ajunge la un compromis favorabil lor macar.
    Pacat de oamenii care chiar vor o schimbare in bine in Siria, si care au suferit si sufera. Pentru ca una din alternativele probabile e mult mai rea decat Assad (adica islamistii aia dusi cu sorcova sa preia puterea). De aia probabil si rezista atat Assad, cei care il sprijina isi dau seama ca alternativa e mult mai urata.

    Mai rau va fi daca fanaticii aia vor pune mana (daca nu au pus deja) pe niscavaia sarin si alte "bunataturi" si vor uita brusc cum i-au ajutat "necredinciosii" aia din vest impotriva lui Assad si vor folosi chestiile alea prin metroul din Londra sau pe sub Arcul de Triumf cand e plin de turisti

    Apropo de Kuznetov si Suhoiurile de pe el, citisem undeva ca Su-urile nu pot decola de pe el la capacitate maxima (adica cu plinul de combustibil si rachete) si sunt folosite cu plinul la jumate si cu 4 rachete AA, ceva de genu. Numai stiu exact si nu stiu cat de reala e treaba.
    Probabil de aia rusii au mers cpre Mig-29 K, desi au ales Suhoiul in general

    • Tot aud povestea asta cu "Rusia nu se baga" pe formul asta. As vrea sa fac un comentariu legat de asta.
      Occidentul vrea sa traga o conducta de gaz din Quatar inspre Europa. Ar mai fi si un rezervor de gaz relativ recent descoperit in Mediterana si care e cam la un sfert cat gaz exista in Siberia.

      Caderea Siriei inseamna constructia conductei respective si moartea economica si geopolitica a Rusiei pentru ca Europa o sa fie independenta de gazul rusesc.

      Acuma tu sa fii Putin, si sa fii in situatia asta, cam ce ai face? Ai sta sa te uiti cum Siria e invadata sau ai apara-o cu tot ce poti, inclusiv intrand in razboi?

      • @unu
        Pai sa stam drept si sa judecam stramb, cum crezi tu ca ar fi intrarea Rusiei in razboi acolo? Ce ar putea face rusii pentru a opri un atac american? Cu ce capacitati?

        Si eu cred ca in buna parte e vorba de un razboi ce tine de resurse si anumite trasee ale lor. Mai e si faza cu Iranul care ar urma dupa Siria, pentru ca un atac asupra Iranului ar fi atras implicarea Siriei si Hezbollah.
        Ori Siria chiar poate ataca Israelul cu rachete Scud echipate cu incarcaturi chimice (ceea ce ar fi mai greu din Iran).
        Pentru a nu avea un razboi pe mai multe fronturi se elimina piesele pe rand. Ceea ce e greu, tocmai din cauza chestiei cu armele chimice + rachete + vecinatatea Siriei cu Israel si Turcia (deci timpi de reactie mult mai mici fata de o lansare din Siria, comparativ cu ceva lansat din Iran, daca ar apuca sa lanseze).

        Rusii cred ca doar il ajuta pe Assad cu informatii (din satelit, din alte surse etc) si cu arme (de aia cred ca tot vin nave rusesti la Tartus, aduc arme si munitii).

        Americanii vor ataca pentru ca au declarat asta si altfel ar pica cumva de fraieri (si altii au declarat si apoi s-au cam retras, dar de, numai unii sunt superputere si vor sa nu-si pateze prestigiul).

        Dar nu va fi ceva decisiv, pentru ca deocamdata lucrurile sunt prea incurcate acolo. Odata ca un Assad incoltit ar putea ataca cu arme chimice, apoi trebuie stiut clar ce se va intampla cu acele arme in caz ca Assad cade (sa nu ajunga pe maini nedorite), trebuie stiut clar ce se va intampla cu alawitii, crestinii, druzii si kurzii de acolo, pentru ca opinia publica din NATO nu va accepta sa fie masacrati apoi de niste islamisti descreierati care au castigat razboiul tocmai datorita interventiei NATO.

        Numai spun ca pana acum gruparile alea de islamisti extremisti (gen al Qaeda s.a.) au fost prezentati ca inamicul nr 1, de aia si retinerea opiniei publice in a sprijini o actiune care i-ar ajuta de fapt pe aia.
        Pacat de sirienii normali care chiar vor sa scape de sub o dictatura, si care s-au pricopsit cu aia pe cap (multi straini probabil, veniti pe banii sauditilor si ai qatarezilor, desi sunt si sirieni spalati pe creier).

        Assad pare alternativa mai buna la astia, dar la ce interese grele sunt pe acolo, cine stie cand si cum se va termina totul

        • Foarte buna analiza asta Radu, cred ca de aici se si trage indecizia USA, daca ar sti ca pe toti cei enumerati ami sus ii poate proteja de ultraislamisiti ar ataca cu siguranta, asa.....le vine greu ca sa ia o decizie si pare tot mai aproape de relitate scenariul fostei Yugoslavii cu impartirea etnico-religioasa.

Recent Posts

Rusia ar putea anula MAKS 2024

Presa rusă zice că "pe surse" a aflat de anularea show-ului aerian MAKS 2024. Sursa…

6 days ago

Aeronavele F-16 ale Forțelor Aeriene Române, înzestrate cu cea mai recentă versiune de rachete Sidewinder

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a salutat anunțul recent prin care Statele Unite ale Americii…

1 week ago

Vizită la MApN a ministrului de stat britanic pentru Forțele Armate

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relații internaționale, Simona Cojocaru, şi șeful…

1 week ago

Jurnalist maghiar: numai înțelepciunea rușilor ține umanitatea la adăpost de un război mondial

Vecinii, aliații și mai ales prietenii noștri maghiari continuă să meargă pe muchie dar din…

1 week ago

Hanwha Aerospace caută să obțină un sprijin mai extins în industria de apărare pentru modernizarea securității României

Hanwha Aerospace intenționează să înființeze în România un hub industrial pentru Europa, cu scopul de…

4 weeks ago

Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat marți, 23 aprilie, împreună cu omologul său coreean,…

4 weeks ago