Deputatii Partidului Poporal din cadrul Parlamentului European propun sa ne facem noi astia de pe aici un Mare Cartier General al Pacilor si Resboaielor. Ca la cata batuta s-a dat si luat pre batranul continent, parca am fi indreptatiti sa avem jucaria proprie. Este?
Care este, treaba a sunat asa: [EU] “heads of state and government have to start building stand-by forces under Union command.”
Adicatelea, capatanile luminate. Aia care de regula ne baga in ciocolata.
Numa’ ca nu prea se stie fix acum care ar fi interesele de securitate, prioritizarea obiectivelor strategice si legaturile dintre acestea si desfasurarea operationala. Vorbe mari, ca din carti.
Lansand propunerea, deputatii Michael Gahler, Arnaud Danjean si Krzystof Lisek, membri ai sub-comitetului pentru securitate si aparare al E-Parlamentului, au spus: “deepening the EU’s security and defence co-operation will help slash procurement costs and allow the EU to react faster to international crises.”
Ideea integrariimilitare la nivel UE va fi dezbatuta in cadrul reuniunii din Decembrie.
Pana la noi ordine, politicile de aparare si securitate raman exclusiv in mainile gurvenelor nationale… care culmea, n-au prea mult de-a face cu interesele Uniunii Europene la teren.
La… naiba!
Ce cac.. rahat! Asta ne mai lipsea, ca in rest aveam exces la de toate: interesele de aparare si securitate ale Romaniei sa fie aliniate si la UE. De fapt, interesele sa ne fie ale lor. Si ale LOR, ca oricum ale noastre nu prea mai sunt proprii.
Luna trecuta senatorii francezi au scris pe-o hartie ideile de abandonare a planului pentru un sistem extins de aparare europeana in favoarea crearii unui asa-zis “Eurogrup”, o forta care sa lucreze in afara influentelor institutiilor Uniunii Europene.
Forta ar urma sa fie comenduita de patru generali europeni care sa se ocupe de cooperarea in operatiile militare.
Dragut este totusi faptul ca [it is an] “unacceptable situation to have 10 different versions of one European attack helicopter or to have six different versions of one European military transport aircraft.”
Lux.
Sursa: EU Observer
– Iulian Iamandi –
Bre, esti prea pesimist. Eu vad si partea buna a lucrurilor.
N-ar fi o idee rea ca Europa sa-si dezvolte o industrie de aparare proprie. La care sa participam si noi, cu ce avem, sau cu ce se poate dezvolta aici.
S-ar pune in practica acel concept numit SMART DEFENSE 🙂
Ma gandesc si la posibilitatea infintarii unui fond european pentru achizitii militare.
Soyez le bienvenu, Rafale! 🙂 🙂
Pai sunt. Ca nu vad decat o complicare a situatiei prezente, care si-asa e asa… cum o stim. Ne mai lipsesc niste sefi noi, o roaba cu doctrine impanate cu vorbe mari, plus interesele UE peste interesele SUA si ale NATO. Interesele noastre, pe cand?
Si cine te impiedica sa-ti afirmi interesele ?
Si cine te impiedica sa ai o armata puternica ?
Si cine te impiedica sa-ti extrapolezi sfera de influenta ?
Si cine te impiedica sa fii un factor important intr-o alianta ?
UE ? USA ? Ca de obicei, ceilalti sunt de vina. Porniti banda.
Avem constiinta impacata ca nu facem nimic.
“gabriel
De acord. Nu te impiedica decat propriile tale capacitati sau lipsa lor..
Crearea unei armate a UE este o solutie pentru state ca si Romania, dar nu numai. Poate se creeaza un fond de ajutor pentru de astia ca noi, asa mai impotenti, mai neajutorati in gandire si practica..
Multi fani mai are UIE asta.
@mihais
Vorba aia, decat fan URSS, mai bine..
Mie imi place ideea,si asa noi de capul nostru suntem ca o gaina decapitata,ne invartim degeaba.
De la infintarea UE au vrut asta. O armata unica, o moneda unica, etc..
Si uite asa al 4-lea Reich/Noul Imperiu Napoleonian se prefigureaza – imi convine, macar asa poate se va hotari la alt nivel ca se pot achizitiona avioanele x, y, z in functie de posibilitati cu configuratia data. Astfel se armonizeaza caietele de sarcini, nu se mai pot maslui licitatii la nivel local si poate prindem si noi un contract de offset.
In alta ordine de idei daca te duci la un producator si ii pui pe masa o cerere de ofata de 100 de avioane de lupta poti si ai parghii de negociere mult ami puternice decat la 12 avioane sa zicem.