xUE

xUE

Deputatii Partidului Poporal din cadrul Parlamentului European propun sa ne facem noi astia de pe aici un Mare Cartier General al Pacilor si Resboaielor. Ca la cata batuta s-a dat si luat pre batranul continent, parca am fi indreptatiti sa avem jucaria proprie. Este?

Care este, treaba a sunat asa: [EU] “heads of state and government have to start building stand-by forces under Union command.”

Adicatelea, capatanile luminate. Aia care de regula ne baga in ciocolata.

Numa’ ca nu prea se stie fix acum care ar fi interesele de securitate, prioritizarea obiectivelor strategice si legaturile dintre acestea si desfasurarea operationala. Vorbe mari, ca din carti.

Lansand propunerea, deputatii Michael Gahler, Arnaud Danjean si Krzystof Lisek, membri ai sub-comitetului pentru securitate si aparare al E-Parlamentului, au spus:  “deepening the EU’s security and defence co-operation will help slash procurement costs and allow the EU to react faster to international crises.”

Ideea integrariimilitare la nivel UE va fi dezbatuta in cadrul reuniunii din Decembrie.

Pana la noi ordine, politicile de aparare si securitate raman exclusiv in mainile gurvenelor nationale… care culmea, n-au prea  mult de-a face cu interesele Uniunii Europene la teren.

La… naiba!

Ce cac.. rahat! Asta ne mai lipsea, ca in rest aveam exces la de toate: interesele de aparare si securitate ale Romaniei sa fie aliniate si la UE. De fapt, interesele sa ne fie ale lor. Si ale LOR, ca oricum ale noastre nu prea mai sunt proprii.

Luna trecuta senatorii francezi au scris pe-o hartie ideile de abandonare a planului pentru un sistem extins de aparare europeana in favoarea crearii unui asa-zis “Eurogrup”, o forta care sa lucreze in afara influentelor institutiilor Uniunii Europene.

Forta ar urma sa fie comenduita de patru generali europeni care sa se ocupe de cooperarea in operatiile militare.

Dragut este totusi faptul ca [it is an] “unacceptable situation to have 10 different versions of one European attack helicopter or to have six different versions of one European military transport aircraft.”

Lux.

Sursa: EU Observer

 

– Iulian Iamandi –