"scut" :)

“scut” ­čÖé

“De unde bai frate atata banet?” – fix la versul asta m-am gandit. E din vremea cand unii dintre noi mergeau la hora si Timpuri Noi era. Era.

Polonezii – mai exact Guvernul lor – au de gand sa cheltuie 33.6 miliarde de euro pentru facerea propriului sistem de aparare antiracheta. Lux.

Inca ma gandesc ca-i vreo greseala de traducere, ori una de scriere. Trei’shtrei de miliarde?! De euro, dar nu c-ar conta.

Declaratia provine de la Radoslaw Sikorski, ministru de exterioare al Poloniei si-i datata la cateva zile numai dupa ce SUA a refuzat implementarea fazei finale a scutului european antiracheta, faza care in particular cuprindea instalarea de rachete interceptoare si prin ograda polonejilor. SM-3 Block IIB, ca sa fim mai corecti in precizare.

“Our national missile shield in conjunction with elements of the U.S. shield, which will be posted on our site by 2018 will be part of the [missile] systems of NATO”

A grait Sikorski, adaugand ca Polonia va dezvolta o descurajare complexa care va necesita achizitia de elicoptere de atac, transportoare blindate, suptmarine si drone – polonejia devenind astfel principalul garant de securitate.

(Evident, unii dintre cei aflati in NATO vor face Politie Aeriana…)

Programul cu scutul, alaturi de “descurajare”, se va lati pe vreo zece ani.

Inca nu este clar daca suma mentionata – aia mare rau – va fi cheltuita numai pe sistemul cu rachete, sau gubernul va arunca cu “fara numar” si pe alte jucarii.

Care este, eu sunt in continuare cu mintea la bani: ce or manca polonejii astia de POT?

Sursa: Lenta

 

– Iulian Iamandi –