Terestre

Polonia se va dota cu 120 obuziere autopropulsate sud-coreene

K9 Thunder

K9 Thunder

Coreenii de la Samsung Techwin Co. vor exporta 120 de obuziere autopropulsate tip K-9 către vecinii şi prietenii noştri polonezi (oameni muncitori, viteji şi mai puţin corupţi).

“Samsung Techwin will produce the first 24 units here before 2018, and after that, HSW is to build the remaining 96 units.” – a declarat un oficial sudist.

HSW este Huta Stalowa Wola, renumită în România pentru construcţia “volelor” şi mai ales pentru succesul acestora la deszăpezirile carpato-danubiano-pontice.

Sudiştii au dezvoltat K-9 în 1998 pentru înlocuirea obuzierelor autopropulsate K55, o variantă a lui M109 despre care am aflat o bună parte dintre noi cu ocazia Desert Storm.

Armamentul principal îl constituie o piesă de artilerie calibrul 155mm/52 calibre care poate lovi la patruzeci de kilometri depărtare. Bună alonja!
K9 Thunder are o cadenţă maximă de şase lovituri pe minut şi este capabil să tragă mai multe proiectile care să aibă impact simultan. Bună treabă!
De asemenea în modul vijelie poate trimite către inamic trei proiectile (de 155, da?) în cincisprezece secunde.Brava la polonezi!
Vehiculul este propulsat de un MTU nemţesc, mai exact MTU MT 881 Ka-500 de 1000 de cai putere.
K9 este echipat cu protecţie NBC, dar… vorba unui prieten, toţi bocancii au acum talpă vibram. So, nimic ieşit din comun.
Turcii, alţi vecini şi prieteni muncitori, viteji şi mai puţin corupţi, au cumpărat licenţa K9-ului, aspect care a dus la dezvoltarea băştinaşului T-155 Firtina.
T-155 Firtina

T-155 Firtina

Sursa: Army Recognition

Apropos de Stalowa Wola, acesta este AHS Krab polonez:
Krab

Krab

Şi atunci… noi ce facem?

 

– Iulian Iamandi –

12 Comments

 • Lasă-ma sa ghicesc. Ce facem noi?pai nu e clar, luam 8 autotunuri la mâna a 3 a de la armata peruană folosite in războiul peruani bolivian din 1967.calibru 127,5 mm ca sa nu se potrivească decât muniția făcută de o făbricuța locală din Chile.pretul? Pai 1 bucata = șpagă necesară pt achiziția a 20 de viloaie ,500 de Q7 , etc

 • pai nu ziceau neica prin nu shtiu ce komunikat acu nici un an la MAPN ca vor sa cumpere 12 obuziere autopropulsate de 155 mm, sau s-a fasait de tot tot komunikatu….?cred ca nu s-au inteles la commission (a se citi shpaga)- e o parere personala…!

 • Noi așteptăm domnnții americane, unde plătim mentenanța poate. Nu aș fi deloc sigur de numărul redus, dar nici nu am alte date.
  Am considerat LAROM un sistem foarte bine adaptat, deși cred că tunul poate oferi, și el, satisfacție „artileriștilor peste deal”.
  Ce știe Resboiu de asta?

  • Am discutat in cateva ocazii cu militarii de pe APRA si LAROM, iar la ziua portilor deschise desfasurata in portul militar Constanta, impreuna cu Marius si Mozambic am vorbit si cu marinarii despre APRAN. Cum n-am avut reportofon, ci doar aparate foto… pot spune doar ca militarii erau foarte multumiti de armele lor. Chiar mai mult decat multumiti, avand in vedere ca in fiecare ocazie au adaugat vorbelor si gesturi si mimica. 🙂

   • Cred și eu că sunt mulțumiți, numărul e nemulțumitor, aș zice. Totuși, artileria ne-reactivă are un rol important (vezi proiectul ATROM). Dacă s-ar produce și muniția, sau să fie stoc mare, ar fi și mai bine.

  • P Tehnomil asa zice ca vor lua doar sasiul de la K9 si vor pune tunul de pe Krab (au platit deja licenta pt ala). Oricum treaba tare, astia ne ajung din urma la prostie … daca nu le iese imbinarea or sa aiba 2 licente scumpe si niciun produs functional. Asta apropos de cazul nostru cu Hawk, situatia nu e comparabila dar outcome-ul tot pe acolo in sensul ca o sa bagam bani intr-o solutie de upgrade mioritica si dupa ce terminam oricum rachetele alea nu mai doboara nimic deci e ca si cand nu le-ai avea.

  • Tunul da,si armata poloneza ante-1939 poseda calibrul 155-fabricatie loco, se cumpara licenta de sasiu.Dar atunci cum ramane cu platformele universale pe care aveau intentia ca suport ptr. familie de blindate? Deci probabil nu va fi nici un tanc made in Poland.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: