ORP Slazak

ORP Slazak

Thales a semnat cu Polonia un contract pentru furnizarea de echipament in valoare de 100 de milioane de euro pentru completarea constructiei navei Slazak ca si OPV.

Intelegerea cuprinde furnizarea unui ICS (Integrated Combat System) de catre Thales Nederland BV si al altui ICS de la Thales Electronic Systems GmbH.

Nava va fi construita de catre santierul naval Gdynia pornind de la stadiul existent la care a fost abandonata construirea corvetei purtatoare de rachete Gawron (Meko A-100) in 2001.

Livrarea este programata pentru luna Noiembrie a anului 2016.

Adunand cheltuielile precedente, costul estimat pentru OPV Slazak este de 240 milioane de euro.

Pe langa contractele de achizitie a echipamentelor, Ministerul polonez al Economiei a semnat un acord de offset cu Thales Neterland BV si Thales Electronic Systems GmbH.

Offsetul valoreaza 83 milioane de euro si va fi implementat de-a lungul a zece ani, timp in care companii poloneze si unitatile militare vor primi tehnologiile necesare pentru mentenanta si repararea sistemelor (nivel OLM/ILM) si pachete de pregatire a echipajului navei.

Slazak va avea o lungime de 95 metri si un deplasament de 2150 tone. Va utiliza sistemul de propulsie al corvetei care va asigura o viteza de 30 de noduri, viteza estimata si pentru corveta.

Nava va fi inarmata cu un tun automat de 76 milimetri si doua tunuri de 30 milimetri, carora li se va adauga un elicopter.

Slazak va fi prima nava militara contruita pentru Marina Poloniei in ultimii 20 de ani, iar achizitia acesteia inaugureaza un program de modernizare navala care va dura pana in 2030.

Planul include trei submarine, trei corvete purtatoare de rachete, trei OPV-uri si trei vanatoare de mine.

Polonia intentioneaza sa cheltuie anual aproximativ 240 milioane de euro pentru programul de modernizare navala.

Sursa: Defense World

Conform planului original, Project 621 Gawron ar fi insemnat o clasa de sase nave derivate din Meko A-100 pentru Polonia, dar in anul 2009 s-a inceput lucrul doar la o singura astfel de nava – Slazak.

Programul a suferit intarzieri datorita finantarii insuficiente din partea guvernului si a intarzierilor alegerii variantei finale de dotare cu armament si configurarea sistemelor.

Asadar, polonezii vor termina constructia si se vor alege cu un OPV… avand in vedere ca nava nu va dispune de armamentul principal intentionat sa doteze corveta.

Slazak va fi un patrulor “greu”. De-ar fi fost corveta, ar fi avut un arsenal bun: rachete nava-nava RBS-15 MK.3, racheta nava-aer RIM-162 ESSM sau MBDA Mica si torpile MU 90 Impact.

 

– Iulian Iamandi –