UAV-ul Aerostar (de pe pagina producatorului)

Ministerul Apararii al Poloniei a denuntat contractul semnat in 2010 cu firma israeliana Aeronautics pentru achizitionarea a doua sisteme aeriene fara pilot Aerostar. Mai mult decat atat se pare ca polonezii sunt foarte hotarati sa ceara si despagubiri pentru nerespectarea contractului de catre furnizor.

Cele doua sisteme, cumparate cu 35 milioane de dolari ar fi trebuit dislocate in Afganistan unde un contingent polonez este parte componenta a ISAF. Contractul includea o clauza ce prevedea dezvoltarea de catre furnizor (Aeronautics) a unui sistem automat de decolare aterizare (automatic take-off and landing – ATOL), sistem ce ar fi trebuit configurat pentru a asigura decolarea/aterizarea complet autonoma in conditiile specifice ale teatrului de operatii din Afganistan.

Aeronautics a intampinat dificultati in dezvoltarea sistemului ATOL, dificultati care au dus la nerespectarea graficului de livrari stabilit in contract.

UAV-ul Aerostar (care ar fi trebuit sa intre in serviciul polonezilor la sfarsitul lui 2010) are 4.5 metri lungime, 7.5 metri anvergura si o greutate maxima la decolare de 210 kg. Anduranta este de 12 ore deasupra zonei de operatii la o viteza de 111 km/h.

Sursa:

FG

– Griffon236 –

Navighează în portal:

Resboiu Master; Armata Română; Forţe Speciale; Space; Revista Resboiu; Forumul Resboiu;