Aviaţie

Polonia: patru ofertanti pentru viitorul avion de antrenament

Hawk, zis Foarte Vandutul! :)

Hawk, zis Foarte Vandutul! 🙂

Patru producatori au reusit sa depuna ofertele de participare la licitatia poloneza pana la termenul limita, stabilit pe 2 Aprilie.

Ofertele depuse au fost din partea urmatorilor:

 • Aero Vodochody – Cehia: L-159T1
 • Alenia Aermacchi – Italia: M-346 Master
 • Marea Britanie – BAe Systems: Hawk AJT (Advanced Jet Trainer)
 • SUA – Lockheed Martin (si KAI): T-50 Golden Eagle

Polonia e interesata de achizitia a 8 avioane de antrenament. Neoficial, negocierile aspectelor tehnice ar trebui sa inceapa la mijlocul lunii Iulie, iar ofertele, in forma finala, ar trebui depuse pana in Noiembrie. Castigatorul ar trebui desemnat pana la sfarsitul anului.

Momentan, singurii care au dat declaratii publice referitoare la competitia din Polonia au fost britanicii de la BAe. Astfel, Paul Dawkins, conducatorul campaniei Hawk in Polonia, declara: “BAE Systems confirma faptul ca a depus un raspuns la licitatia pentru avionul de antrenament solictat de polonezi si asteapta cu nerabdare continuarea discutiilor legate de aceasta oportunitate. Oferta noastra va fi bazata pe avionul avansat de antrenament Hawk, un sistem deja demonstrat.”

Deci?

Dam drumul la pariuri?

Cine castiga? 😀

Via:

FG

– Marius Constantin –

11 Comments

 • Wow cum au facut imprudenta ca sa nu selecteze IAR XT asa cum se citea pe la altii prin ograda?! Fir-ar ei sa fie de polonezi ca nu s-au prins ca romanii pot ca sa faca avioane bune si ieftine. 🙂 LOL.

 • SUA – Lockheed Martin (si KAI): T-50 Golden Eagle – eu il vad castigatorul competitiei, polonezii sunt filoamericani si Lockheed Martin a facut offset bun in Polonia. T 50 Golden Eagle este un fel de frate mai mic al F 16 deci are toate atu-urile ca sa castige in afara de pret.

 • atata “batalie” pt DOAR 8 avionase -scoala ???

  dorim sa stim CE SE ASCUNDE in spatele acestei stiri…. poate prietenii polonezii vor cumpara si apoi ASIMILA in fabricatie ceva avionase de acest tip ? posibil pt a dezvolta un avion propriu de lupta in viitor ?

  aaaa…stau si ma gandesc : daca NATO e asa de SIGURA , de ce se inarmeaza polonezii pana in dinti ??? … as zice si ca ungurii si cehii fac si ei ceva eforturi…

  dincolo de orice , pana nu voi vedea in batatura macar 50 avioane de lupta gata de batalie in orice moment, siteme antiaeriene moderne , o armata de uscat care sa inceapa modernizarea adevarata si macar cateva fregate, cateva submarine si macar un crucisator adevarat cu AEGIS voi avea din cand cosmare/sudori reci pe frunte cand ma scol dimineata…

  revenind LA SUBIECT: doar t-50 are sanse… poate ceva sanse mici HAWK… depinde de cat de “aproape de americani” sunt cu acest proiect, daca este sustinut si de armata americana pt noua gen de trainer supersonic….

 • @bfa1967 “aaaa…stau si ma gandesc : daca NATO e asa de SIGURA , de ce se inarmeaza polonezii pana in dinti ??? … as zice si ca ungurii si cehii fac si ei ceva eforturi…”
  Pentru ca-s constienti si isi asuma si ei responsabilitati in cadrul unei aliante si nu stau toata ziua sa se vaicareasca de stapani si vasali si alte chestii de genul. NATO e o alianta si nu un “tatuc” cum isi doreau de fapt romanii. Eu sunt moldovean de felul meu, de la noi a plecat celebra vorba “si ni sa deie”. Din pacate vad ca din ce in ce mai mult vad ca si-a insusit-o toata tara.

 • Dar romanii nu puteau oferi IAR 99 Soim ?
  Chiar daca nu castigau licitatia cel putin deveneau cunoscuti .

  • Se faceau de cacao cu Soimul.Este ca si cand ai oferi Dacia Logan, motorizare 1,4 MPI, cancelarului Germaniei, care din start vrea o limuzina de lux, performanta.

 • Eu inclin sa cred ca Aero Vodochody din Cehia cu L-159T1 are cel mai bun pret, dar pentru ca Lockheed Martin stie mersul in Polonia, o sa castige alaturi de KAI cu T-50 Golden Eagle, chiar daca e nitel mai scump, adica scump bine fata de celelalta avioane.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: