TS-11 Iskra

TS-11 Iskra

Ministerul polonez al Apărării a anunţat competiţia AJT (Advanced Jet Trainer) pentru dotarea Forţelor Aeriene, anunţă Jane’s.

Conform publicaţiei, competiţia este deschisă pentru participarea avioanelor M-346 Master, Hawk 100, KAI T-50 Golden Eagle şi L-159 Alca.

Competitorii vor transmite ofertele până pe 2 Aprilie 2013.

Polonia doreşte ca 10 până la 30 de procente din valoare contractului final, sa fie subcontractată firmelor locale.

Tipul de avion ce va ieşi învingător, va înlocui cele 47 avioane poloneze TS-11 Iskra aflate în serviciu încă din 1964.

În afara avioanelor reactive Iskra, polonia mai dispune şi de 23 avioane de antrenament cu elice tip PZL-130 Orlik – şi 12 F-16D Fighting Falcon.

În 2010 Polonia a lansat competiţia LIFT (Lead-In Fighter Trainer) pentru livrarea a 16 avioane de antrenament, dar aceasta a fost anulată în Octombrie 2011.

În cazul competiţiei LIFT, Polonia oferea maximum 1.5 miliarde de zloţi – 473 milioane de dolari.

Sursa: Lenta

În trecut dezbăteam pe Resboiu cel Bătrân competiţia LIFT, de unde citez ce zicea la acel moment colegul nostru, redactorul Alex Neagu:

M-am intors din concediu fratilor si e clar ca am facut insolatie. Da, Soimul este favorit dar doar al nostru, din pacate, si, la cum arata lucrurile, asa o sa si ramana, chiar daca pe felia lui, dupa Irak, iata ca si Polonia se arata interesata de avioane de antrenament.

Mai precis, 16 bucati menite sa inlocuiasca modelele actuale din dotare PZL Mielec TS-11 Iskra, cam 100 la numar dar destul de vechi si expirate inca din 2009.

Continuarea, în articolul Polonia lansează competiţie pentru avion de antrenament. IAR-99 Soim favorit?

De atunci, de la articolul lui Alex şi până acum, continuăm să ne uităm la ce fac alţii şi cârpim politic două IAR-99 Standard ca să îşi ia salariile angajaţii unei fabrici de avioane pe care politicienii noştri, tradiţional nu sunt în stare să o menţină deşi este obiectiv strategic al României.

De posibilitatea exportării avionului tip IAR-99 Şoim, ori promovarea sau participarea externă… nici vorbă.

Iaca, din 2010 şi până în 2013, nu s-a schimbat nimic. Nu vedem listat IAR-99 Şoim în lista polonezilor.

 

– Iulian Iamandi –