POPRAD

POPRAD

Inspectoratul pentru Armamente al Armatei Poloneze a ajuns la un acord cu compania PIT-RADWAR pentru achiziția unui număr de 79 de sisteme antiaeriene VSHORAD de tipul Poprad, pentru un preț de 249 mln euro.

Livrările vor începe în 2017-2018 și se vor încheia în 2021, atunci când vor fi livrate 77 de vehicule plus alte două prototipuri.

Poprad este un sistem antiaerian autopropulsat ce folosește vehiculul AMZ-Kutno Zubr-P, dispune de 4 rachete Grom gata de tragere și alte 4 pentru rezervă, acesta poate angaja ținte ce zboară la o altitudine maximă de 3.500 m și pe o rază de 5,5 Km, care vor fi înlocuite cu noile rachete Piorun ce oferă o rază de acțiune crescută și un sistem de ghidare îmbunătățit.

Sistemul utilizează radarul Sola, iar în perspectivă va putea beneficia de informații furnizate de către radarele viitoarelor sisteme de apărare antiaeriană care vor forma apărarea aeriană a Poloniei, respectiv Narew și Wisla.

In competiția pentru un sistem antiaerian cu rază lungă de acțiune, Polonia a declarat câștigătoare în aprilie 2015 oferta Rayethon  și intenționează să achiziționeze până în 2018 un număr de 2 sisteme Patriot, urmând ca până în 2025 să intre în dotare alte 6 sisteme în cadrul unui program cu o valoare de 5 mld euro, program care însă ar întâmpina unele probleme, din moment ce noua putere instalată la Varșovia a decis suspendarea discuțiilor cu firmele Rayethon și Airbus pentru livrarea de rachete Patriot respectiv elicoptere EC-725, considerând costurile ca fiind prea mari.

sursa: defense-aerospace.com

– David Victor –