reunion

Ministerul  Apărării de la Varșovia a negat informațiile potrivit cărora Polonia s-ar fi retras din programul MADR( Mobile Air Defense Radar ), derulat de către statele membre ale Grupului de la Vișegrad( Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia ), pentru realizarea radarului 3D cu rază medie de acțiune, RL-3DM ReUNION.

Potrivit MoD-ului polonez, în perioada următoare ar urma să se semneze acordurile de cooperare între companiile implicate în proiect din cele 4 țări.

Retragerea Poloniei din proiect ar fi fost determinată de unele cerințe de mobililitate pe care sistemul RL-3DM ReUNION nu le îndeplinea, detaliu peste care acum pare că se trece, pe de altă parte, în trecut chiar Cehia a luat în considerare achiziția unor radare NUR-15 din Polonia în defavoarea proiectului ReUNION.

RL-3DM ReUNION va fi un radar 3D mobil cu raza de acțiune de 250 Km, urmând să înlocuiască radarele de proveniență sovietică P-37 și PRV-17 din dotarea cehă, maghiară și slovacă.

Sistemul de supraveghere radar al Poloniei este compus în principal din sisteme radar produse local, în dotare găsindu-se radare NUR-31MK, radioaltimetre NUR-41, radare mobile 3D cu rază medie de acțiune NUR-15, din care până în 2017 vor fi în dotare 12 sisteme , 5-8 sisteme radar transportabile cu rază lungă de acțiune NUR-12/NUR-12ME(ce au fost modernizate între 2012-2014), și 6 sisteme radar cu rază lungă de acțiune fixe, dintre care 3 sunt de tipul NUR-12M de producție locală și 3 de tipul Selex RAT-31 DL.

Pentru modernizarea sistemului radar polonez se are în vedere, dotarea cu sisteme radar mobile cu rază lungă de acțiune  Warta (obiectiv probabil atins odată cu modernizarea sistemelor NUR-12), dotarea cu senzori radar pasivi-PCL, dotarea bazelor aeriene cu noi sisteme de radiolocație(obiectiv în curs de realizare prin achiziția a 9 sisteme CGA-2020), și desigur dotarea cu noi radare mobile 3D cu rază medie de acțiune.

sursa: defence24.pl

sursa foto: czechoslovakradar.eu

– David Victor –