Ministerul polonez al Apărării are în plan achiziția de rachete anti-radiație AARGM. Ministerul a transmis o scrisoare LRPA (Letter of Request for Price and Availability) către Guvernul SUA, cu privire la rachete AARGM, precum și pentru varianta AARGM-ER (cu raza de acțiune extinsă).

F-16 polonez

F-16 polonez

În cazul în care Polonia va achiziționa rachete AGM-88E ARGM, avioanele multirol poloneze F-16 vor fi înarmate cu acest tip de rachete anti-radar.

Racheta în varianta AARGM-ER este o versiune dezvoltată la solicitarea Marinei Americane și va avea raza de acțiune dublă față de AARGM. Mai mult decât atât, noua versiune va încăpea în cala de armament a avioanelor de generația a cincea.

Dezvoltarea continuă a sistemului de armă AGM-88 HARM (High-speed Anti-Radiation Missile) este strâns legată de experiența de luptă acumulată împotriva radarelor și a sistemelor de apărare antiaeriană inamice.

Decizia Poloniei de a se înarma cu rachete AARGM și AARGM-ER, dacă Guvernul Statelor Unite ale Americii vor aproba tranzacția, va permite Forțelor Aeriene Polone să lovească și să neutralizeze sistemele de apărare antiaeriene adverse până la o distanță de 110 kilometri – cu varianta de bază a rachetei. AARGM are și rol de senzor pasiv, până la lansare.

În prezent, Italia introduce în dotare racheta AARGM. Roma a participat la finanțarea și implementarea programului alături de US Navy. Anul acesta, în luna Aprilie, racheta AARGM a fost lansată pentru prima dată de pe un avion italian tip Tornado ECR.

Germania, de asemenea, are în plan introducerea rachetei AARGM în arsenalul avioanelor Tornado proprii. Avioanele germane utilizează în prezent rachete anti-radar tip HARM, similare cu cele din dotarea Forțelor Aeriene ale SUA. Așadar, AARGM vor deveni rachetele anti-radar standard în două dintre cele mai importante țări europene din cadrul NATO responsabile pentru misiuni de tip SEAD.

Nu văd Forțele Aeriene Române responsabile în viitor pentru SEAD… Cu siguranță ne vom strădui să ajungem la a executa singuri misiunile de Poliție Aeriană și vom mai face frumos prin poligoane, cu rotiri cuminți pe deasupra zonei unde se desfășoară exercițiile de la sol sau de pe apă. Operaționalizarea lentă și încă îndepărtată a sistemului F-16 românesc mă îndepărtează chiar și de a visa la AARGM sau AARGM-ER.

Râmâne, deci, să-i invidiem pe polonezi.

Iulian Iamandi