Agenția presei de stat poloneză PAP a anunțat că guvernul Poloniei și-a dat acordul pentru achiziția de rachete sol-aer americane Patriot, în timpul vizitei președintelul american Donal Trump în Varșovia.

Patriot SAM

Patriot SAM

În luna Martie, ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz, a declarat că are în plan semnarea contractului în valoare de 30 de miliarde de zloți (8 miliarde de dolari SUA) cu producătorul american Raytheon pentru rachete Patriot până la finalul acestui an.

Primele livrări de rachete anti-rachetă, care au constituit o sursă de tensiuni între NATO și Rusia, ar urma să aibă loc în aproximativ doi ani.

Polonia, o țară fostă comunistă care are graniță comună cu Rusia, este una dintre puținele membre NATO care întrunesc baremul de cheltuieli minime ale alianței, adică acei doi la sută…

Agenția de știri poloneză PAP nu a dezvăluit sursa informației, dar a comunicat că ministrul polonez al Apărării va susține o conferință de presă pe tema înțelegerii cu U.S. Department of Defense.

Aceasta a fost o primă știre, dată de Bloomberg.

Antoni Macierewicz ministrul polonez al Apararii

Antoni Macierewicz ministrul polonez al Apararii

N-ascund când îmi place ceva la cineva. Cititorii care urmăresc Resboiu încă de pe vremea în care eram un blog pe wordpress, își amintesc de știrile cu Lula Da Silva și alți lideri. Și la Macierewicz îmi place “un ceva”. 😉  Dar, pentru moment să ne întoarcem la știrea cu Patriot și vecinii polonezi. Vecini, pe care nu o dată mă gândesc oare cum ar fi fost să îi sprijinim umăr la umăr în acel Septembrie ’39…

– Signed memorandum states that the US government agrees to sell Poland Patriot missile system in the latest configuration, such as the one used by the US Army

Scrie pe saitul oficial al ministerului polonez al Apărării, din declarațiile ministrului Antoni Macierewicz.

Și mai scrie acolo că modernizarea Apărării Aeriene este una dintre prioritățile din planul de dezvoltare pe termen lung al Forțelor Armate Poloneze.

Tot acolo, mai zic polonezii, că sistemul va fi unul mobil și va permite apărarea unor obiective importante.

–  The first Patriot missile batteries are due to arrive to Poland by 2022.

A mai spus ministrul Macierewicz.

Iar acel memorandum of intent semnat astăzi poate fi citit cu un click aici.

Antoni Macierewicz, JWK -Jednostka Wojskowa Komandosów

Antoni Macierewicz, JWK – Jednostka Wojskowa Komandosów

Hm… JWK. Vreau ca într-o zi să văd un ministru român al Apărării surprins într-o imagine precum cea de sus, cu blazonul Vulturilor mei pe telefon.

Iulian Iamandi