F-16 polonez

F-16 polonez

Polonia ia in considerare achizitia a 14 elicoptere pentru Armata. Furnizorul urmeaza a fi selectat dintre Airbus, Sikorski si Leonardo (ultimii doi avand deja facilitati de montaj la Mielec si respectiv Swidnik).

“Suntem in curs de selectie a unei oferte” a declarat Antoni Macierewicz, ministrul apararii, in cadrul unei conferinte de presa, fara a preciza un termen concret pentru finalizarea acestor demersuri. Valoarea achizitiei ar putea ajunge pana la 1 miliard de zloti (echivalentul a 244 milioane $).

In cursul aceleiasi conferite de presa Macierewicz a mai declarat ca Polonia intentioneaza sa sporeasca numarul de avioane multirol F-16 si ca se doreste achizitonarea a trei noi submarine.

Noul Guvern, condus de partidul conservator PiS(Lege si Dreptate) intentioneaza ca pana in 2022 sa cheltuiasca pana la 61 miliarde de zloti pentru modernizarea fortelor armate, pe fondul degradarii contextului european de securitate in urma anexarii Criemeei si a cresterii agresivitatii Rusiei.

In octombrie anul trecut polonezii au denuntat o intelegere preliminara cu Airbus pentru 50 de elicoptere Caracal, contract cu o valoare de 13.5 miliarde de zloti. Ceilalti doi ofertanti, Lockheed Martin – prin subsidiara Sikorski si Leonardo – prin subsidiara Agusta-Westland asambleaza local elicoptere militare (S-70I Blackhawk respectiv AW-149).

Referindu-se la submarine, Macierewicz a declarat ca un contract va fi semnat la sfarsitul acestui an sau inceputul lui 2018. Pentru moment Marina Poloniei opereaza un submarin clasa Kilo si 4 submarine clasa Kobben achizitionate la mana a doua din Norvegia in perioada 2002-2004

De asemenea se urmareste suplimentarea numarului de avioane multirol F-16, purtandu-se discutii cu Statele Unite. Polonia ar putea achizitiona intre 50 si 100 de F-16.

Marius Constantin